Itämeripäivän lanseeraus 2019

Suomen ja koko maailman ensimmäinen Itämeripäivä lanseerattiin 29.8.2019 Sanomatalon Mediatorilla. Kuulimme aamun aikana mielenkiintoisia sukellustarinoita sekä alan huippuasiantuntijoiden näkemyksiä Itämeren voinnista ja tulevaisuudesta.

8.00

Kahvitarjoilu ja inspiroivaa musiikkia.

Aamukonsertti Mitä sinä näet, kun katsot peiliin?”  Lauluyhtye Kuvaja.

Konsertissa kuultavat kappaleet kietoutuvat itsetunnon ympärille ja piirtävät erilaisia peilikuvia minuudesta. Samalla tarinat tarjoavat kuulijalle mahdollisuuden tarkastella oman elämänsä valintoja ja kokemuksia suhteessa itseen, muihin ja ympäröivään maailmaan.

Kuvaja on viisihenkinen lauluyhtye, joka uskoo musiikin hoitavaan voimaan. Syvien tekstien kautta Kuvaja peilaa musiikillaan ihmisyyttä – sen syviä uurteita ja herkkiä hymyjä. Kesäkuussa 2019 Kuvaja sijoittui kolmanneksi Tampereen Sävelen kansainvälisessä yhtyelaulukilpailussa.

8.30

Tervetuloa!

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori
John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt, FT

Meren lumo ja hätähuuto pinnan alta – sukeltajan näkökulma mertensuojeluun

Sukeltamiseen hurahtaneet säätiön hallituksen puheenjohtaja, merenkulkuneuvos Juha Nurminen, muusikko ja tv-persoona Mikko Kuustonen, erikoistutkija ja tietokirjailija Roope Flinkman ja ohjaaja-tuottaja Marko Röhr keskustelevat vedenalaisen maailman kauneudesta ja haavoittuvuudesta. Tiedetoimittaja ja kirjailija Niko Kettunen höystää keskustelua kertomuksilla merten monenkirjavista olennoista.

Minkä jäljen me jätämme mereen?

Miten meri voi? Voimmeko vaikuttaa Itämeri-jalanjälkeemme? Mikä on rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen kohtalonyhteys? Onko vastuu poliitikoilla, yrityksillä vai kuluttajilla? Mikä on median rooli? Keskustelemassa professori Jyri Seppälä (Suomen ympäristökeskus), erikoistutkija Merja Saarinen (Luonnonvarakeskus), toimittaja Heli Saavalainen (Helsingin Sanomat) sekä Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen. Keskustelua johdattelee Helsingin Sanomien Tiede-toimituksen sekä Tiede- ja Tiede Luonto -lehtien päätoimittaja Jukka Ruukki.

Itämeripäivä tehdään yhdessä

Kommentit kumppaneilta: mukana mm. Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari, Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström, juontaja-toimittaja-tuottaja Baba Lybeck sekä Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.