Ett ögonblick med havet – kommunicera din omsorg för Östersjön! | Östersjödagen
© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Evenemang

Hanaholmen - Kulturcentrum för Sverige och Finland

Ett ögonblick med havet – kommunicera din omsorg för Östersjön!

Hanaholmen inbjuder dig till den här manifestationen av omsorg för Östersjön på torsdag 26.8 kl. 15-18! Evenemanget finner inspiration i Ocean Confessionals av Pete Fung och Samein Shamshar och tillämpas också vid Tvärminne forskningsstation i Hangö av en mångvetenskaplig forskargrupp, som en del av Baltic Sea Lab i forskningsprojektet Creatures, som är finansierat av EU Horizon 2020.

Vi vill erbjuda ett personligt möte med havet genom en plattform för deltagarnas kärlek, bekymmer, överträdelser eller rädslor för vårt hav. Vetenskapen serverar oss dagligen med alarmerande nyheter, som kan få oss att känna oss kraftlösa och besegrade. Genom att kommunicera våra känslor kan vi uppnå en rymd av tacksam, lyrisk, reflektiv och kollektiv omsorg. Du kan medverka i det här genom att delta i evenemanget på Hanaholmen eller sända in ditt budskap för Östersjön på distans.

Deltagande vid Hanaholmen kl. 15-18

Arbetslivsprofessor Julia Lohmann från Aalto-universitetet och hennes kolleger presenterar sitt arbete och uppmuntrar oss att uppvisa vårt engagemang och vår omsorg för Östersjön. Under det här evenemanget önskar vi att deltagarna tillbringar ett ögonblick vid havet och delger sina tankar med havet. Det här görs som en symbolisk handling av omsorg genom att skriva på klippor, småsten och bark med kalkkritor, ett medium som baserar sig på kalcium, som motarbetar försurningen av Östersjön. Vi beaktar myndigheternas bestämmelser och rekommendationer för möten och folksamlingar utomhus. Du kan välja mellan tre tidpunkter för att medverka i workshopen för att teckna ner ditt budskap: 1) kl. 15.00 – 15.45; 2) kl. 16.00 – 16.45 och 3) 17.00 – 17.45. Anmäl dig på förhand via den här webblanketten.

Deltagande på distans

Du kan också sända in ditt meddelande per detta webbformulär,  så skriver vi som är närvarande på Hanaholmen ner det. Eller du kan delta på distans också genom att själv skriva på sten eller bark, fotografera ditt meddelande och dela det på sociala medier med följande hashtags: #östersjödagen; #itämeripäivä; #balticseaday; #hanaholmen.  Kom ihåg att använda gatukrita, som tillverkas av kalciumkarbonat utan oljederivat.

Samtidiga evenemang vid andra orter

Studenter och forskare vid Tvärminne forskningsstation i Hangö reflekterar över sin omvårdnad av Östersjön och skriver ner sina tankar vid forskningsstationens båtbrygga. Deras texter ger en inblick i forskarnas känslomässiga relation till havet.

Motsvarande evenemang ordnas också i Sverige i samarbete med Kulturfonden för Sverige och Finland och i Estland.

Anmäl dig till evenemanget.

Hanaholmsstranden 5 , Esbo
15:00 - 18:00
Hanaholmen - Kulturcentrum för Sverige och Finland
icon/accessibility Created with Sketch. Evenemanget är inte tillgängligt.
icon/fee Created with Sketch. Evenemanget har fritt inträde.
#östersjödagen