Minnenas hav | Östersjödagen
© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Gärningar

Minnenas hav

Kom med för att sprida budskapet om det unika Östersjön! Dela ditt oförglömliga Östersjöminne med oss. Vi använder de inskickade minnena för att skapa en utställning om finländarnas förhållande till havet.

Du kan dela ditt minne i en form som du väljer själv: bild, text, ljudband eller video. Minnet kan vara långt eller kort, roligt eller rörande – eller skrämmande! Det viktigaste är att minnet är meningsfullt för dig på något sätt.

Berätta om en otrolig fiskefångst, om en äventyrlig seglats, om det äckligaste ögonblicket med blågrönalger eller om ditt favoritutflyktsmål vid havet. Minnet kan också handla om Östersjöns djur eller om havets olika årstider. Dina minnen är viktiga och vi hoppas att få in berättelser om de mest varierande ämnen!

Gör så här för att lämna in ditt minne

När du lämnar ett minne på något av de sätt som räknas upp nedan, godkänner du Villkoren för deltagande.

Dela ditt minne med oss genom att:

  • skicka in minnet med formuläret på John Nurminens Stiftelses websida.
  • skicka in minnet med ett Whatsapp-meddelande på numret 050 544 8844. Ange samtidigt ditt namn eller din signatur, din ålder och platsen som minnet gäller.
  • skicka in minnet per e-post till adressen muistojenmeri(at)jnfoundation.fi. Ange samtidigt ditt namn eller din signatur, din ålder och platsen som minnet gäller.
  • dela minnet på Instagram med hashtaggen #muistojenmeri

Vinn en guidad segling på s/y Belmont

Bland alla som delat sina minnen och lämnat sin kontaktinformation senast 30.6 lottar vi ut en segling för fem personer avec på legendariska s/y Belmont (priset är värt cirka 250 €/pers.). Du eller ditt sällskap behöver inte vara seglingskunniga eftersom båten har en skicklig besättning ombord. Seglingen görs i Helsingfors i augusti 2020.

Utöver seglingen lottar vi ut 10 stycken böcker som John Nurminens Stiftelse gett ut (värdet på ett pris är 15–40 €). Utlottningen görs senast 3.7.2020 och vinnarna underrättas personligen.

Projektet Minnenas hav

Insamlingen av minnen är en del av John Nurminens Stiftelses projekt Minnenas hav. Målet med projektet är att belysa människornas minnen och uppfattningar om havet från olika vinklar och att få finländarna att tänka på sin relation med Östersjön.

Utifrån mångfalden av minnen och finländarnas relation med Östersjön skapas en transmedial utställningshelhet som offentliggörs på Östersjödagen 27.8.2020.

Vi tar gärna emot minnen också efter utställningen eftersom de kan användas senare för att skapa nya utställningar, böcker eller podcasts.

Alla de minnena, som har fått tillstånd, skickas också in till Finska Litteratursällskapet SKS arkiv. Genom att delta lämnar du ett bestående spår i nationens minne och bidrar till att utöka vårt nationella kulturarv!

#östersjödagen