Smart med mörtkortet | Östersjödagen
© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Gärningar

Smart med mörtkortet

På Östersjödagen pilar eMörten bland kultur, konst och vetenskap i städer kring Östersjön. Du är välkommen med! Med bilden på eMörten på denna sidan, får du förmåner eller havsnära konstupplevelser på museer. Du hittar också program på Östersjötemat på många bibliotek! Visa upp bilden på eMörten i besöksmålet – eller uttala lösenordet eMörten. Glöm inte att föreviga dina besök med hashtaggarna 

#östersjödagen och #emörten.

Förmåner och upplevelser på museer

På Östersjödagen bjuder eMörten på varierande havsrelaterade material och program på olika museer, eller till exempel förmåner vid inträdet eller på museikaféer. De museer som är med och deras utbud hittar du i förteckningen på sidan Evenemang.

Lästips och aktiviteter på bibliotek

På bibliotek visar eMörten vägen till aktiviteter och program av många sprittande slag! På biblioteken handlar Östersjödagen om bokutställningar, lästips, dikt- och läsutmaningar, sagostunder, pyssel och färgläggning – endast fantasin sätter gränserna. Med lösenordet eMörten får du information om det aktuella bibliotekets program på Östersjödagen.

På sidan Evenemang hittar du alla kultur-, vetenskaps- och konstevenemang dit eMörten simmar med dig.

Lill-Mörtens Stora Äventyr

Lill-Mörtens Stora Äventyr är en saga som berättar om hur Lill-Mörten, stimmets minsta bortglömda småfirre, blir Östersjöns mest berömda konstmört eMörten! Med sagan får både barn och vuxna att dyka ner i Östersjöns värld. Du kan lyssna på sagan som en ljudsaga, läsa den i textform eller fördjupa dig i dess stämning på bibliotek eller museer som har sagan på listan över sitt program på Östersjödagen! Sagan har skrivits av Hannele Hautaniemi. Uppläsare är Marcus Granfors från Helsingfors stadsbibliotek.


Ladda ned materialen om Lill-Mörtens Stora Äventyr:

Dela bilden och tecknad serien i sociala medien till glädje av andra med hashtagerna #östersjödagen och #smartmedmörtkortet.

Tips på hur sagan kan användas på Östersjödagen:

  • Ordna en sagostund på ert museum eller bibliotek eller ställ i ordning ett lugnt hörn där barnen kan lyssna på sagan medan de färglägger bilden eller serien.
  • Läs eller spela upp sagan under daghemmets sagostund medan barnen är sysselsatta med att färglägga bilden!
  • Ordna en morgonsamling med Östersjö-tema och spela upp sagan i klassen eller i centralradion. Efter sagan kan barnen hitta på sina egna texter till seriens pratbubblor och klassen kan diskutera om sagans budskap tillsammans.
  • Bjuder din restaurang på maträtter inspirerade av Östersjömenyn? Skriv ut sagan och ge till barnfamiljer medan de väntar på maten.
  • Lyssna på sagan hemma tillsammans med barnet. Bekanta er sedan tillsammans med Smart med mörtkortet-aktiviteter i museer och i bibliotek!

 

#östersjödagen