© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Tapahtumat

Helsinki Savoy-teatteri, John Nurmisen Säätiö ja Helsingin Sanomat

Helsinki puhuu – keskustelut Esplanadilla

OHJELMA:

klo 12.00 Kaiken maailman kysymyksiä
Kysy kaikkea, mitä olet aina halunnut tietää Itämerestä! Keskustelijat nostavat pakasta kysymyksiä tietämättä etukäteen aiheita. Yleisö on saanut lähettää kysymyksiä ennakkoon.
Moderaattorina Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, panelisteina kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Mai Kivelä, kirjailija-käsikirjoittaja Markus Leikola sekä valtakunnallisten luotsauspalveluiden tarjonnasta vastaavan Finnpilot Pilotage Oy:n luotsausjohtaja Sanna Sonninen.

klo 12.30 Itämeri ja luontokato. Mitä voimme tehdä luontokadon ehkäisemiseksi merellä?

Itämeri pelastetaan yhdessä ja yhteistyössä. Miten ilmastonmuutos ja luontokato vaikuttavat mereen? Keskustelemassa John Nurmisen Säätiön erityisasiantuntija Miina Mäki, Metsähallituksen Luontopalvelujen luonnonsuojelupäällikkö Anu Riihimäki ja Ålandsbankenin viestintäjohtaja Crista Hietala. Keskustelun moderoi Helsingin Sanomien toimittaja Petja Pelli.

klo 13.30 Musiikkiesitys – Harri Kuusijärvi, harmonikka, live-elektroniikka

klo 13.45 Musiikki ja luonto – ympäristöaktivismiin aikakaudella

Ekokriittisestä nykymusiikista ja sen vaikuttavuudesta muun muassa Itämeren suojeluun ovat keskustelemassa musiikkitieteen dosentti ja Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Juha Torvinen sekä ekologian parissa työskentelevä helsinkiläinen säveltäjä, äänitaiteilija ja äänisuunnittelija Ville Aslak Raasakka.  Keskustelun moderoi kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen. Järjestäjänä Suomen arvostelijain liiton musiikkijaos.

klo 14.45 Musiikkiesitys / Harri Kuusijärvi

klo 15.00 Tuntematon Itämeri: Miten kohdata meri minussa?

Olemme Itämeren kansaa. Mistä meri alkaa ja mihin se loppuu? Kuten meressä on kerroksia, niin on myös meissä ihmisissä. Miten kohdata meri minussa -teemasta keskustelemassa taiteilijat Anna Nykyri ja Kaisu Koivisto, joiden teos Turkoosi on esillä Tuntematon Itämeri -näyttelyssä Suomenlinnassa, psykoterapeutti Maaret Kallio, maailman ympäri purjehtinut Ari Huusela sekä John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt. Keskustelun moderoi Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Jutta Sarhimaa.

klo 15.45 Merimelu-esitys: Muusikot Samuli Kosminen, Jusu Berghäll ja Suomenlinnan lapset

klo 16.00 Itämeri ja ruoka: Saako olla silakka?

Helsingin kaupunkikulttuurin ytimessä ovat Silakkamarkkinat, mutta myös kalastajat rannoilla ja silloilla. Mikä on villikalaa, mistä sitä saa ja onko se turvallista? Miten pikkukalan saa maistumaan? Aiheesta keskustelemassa Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Rautanen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Riikka Airaksinen sekä Hailia Nordicin toimitusjohtaja Michaela Lindström. Keskustelun moderoi John Nurmisen Säätiön viestinnän asiantuntija Maija Soljanlahti.

klo 17.00 Itämeren turvallisuus
Itämeren turvallisuudesta nykyisessä arvaamattomassa maailmantilanteessa keskustelemassa Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja, Riiassa Itämeri -kirjeenvaihtajana toiminut Jussi Niemeläinen, Baltian maista kahden vuosikymmenen ajan muun muassa Helsingin Sanomiin ja Suomen Kuvalehteen kirjoittanut Kaja Kunnas sekä Itämeren-, Baltian- ja Venäjän-kirjeenvaihtajana Ylellä ja STT:llä toiminut Marjo Näkki.

klo 18.00 Pulahdus Itämereen!

Tapahtuman juontaa Laura Pyrrö, Espan lavan kulttuurituottaja

Katso tallenne Helsinki-kanavalla!

Espan lava, Helsinki
12:00 - 18:00
icon/accessibility Created with Sketch. Tapahtumaan on esteetön pääsy.
icon/fee Created with Sketch. Tapahtuma on ilmainen.