Itämeripäivän juhlaohjelma Huvilanrannassa 25.8.
Perinteinen Itämeripäivän aamunavaus järjestetään tänä vuonna Huvilanrannassa, yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa. Itse aamunavauksen lisäksi maksutonta merellistä ohjelmaa järjestetään aina iltakuuteen saakka ja luvassa on muun muassa työpajoja, ohjelmaa lapsille, elävää musiikkia, paneelikeskusteluja ja Itämeri-ystävällistä ruokaa.
Itämeri yhdistää ihmisiä ja tarjoaa meille mielenmaiseman. Voimme kaikki omilla valinnoillamme vaikuttaa meren tilaan ja vaikka vielä paljon on tehtävää, olemme taas päässeet muutaman askeleen eteenpäin. Sitä haluamme Itämeripäivänä juhlistaa. Tänä vuonna aamunavauksen ja muun John Nurmisen Säätiön järjestämän juhlaohjelman teemana on itämeriläisyys. Itämeri yhdistää rantavaltiot toisiinsa, mutta onko meillä yhteistä Itämeri-identiteettiä? Miten hyvin Suomen nuoret tuntevat kotimerensä? Entä millainen on itämeriläinen ruokakulttuuri? Muun muassa näihin kysymyksiin pureudutaan päivän aikana.
Kello 8.30-9: Aamiaistarjoilu sadalle ensimmäiselle kävijälle
Kello 9-11: Aamunavaus Huvilateltassa sekä striimin välityksellä
- Helsingin pormestari Juhana Vartiaisen, Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvartin ja Tukholman kaupungin ympäristö- ja ilmastotoimen kunnanneuvos Katarina Luhrin tervehdykset.
- John Nurmisen Säätiön teettämän koulututkimuksen tulokset. Keskustelemassa opetusministeri Li Andersson, Helsingin yliopiston biologian didaktiikan yliopistolehtori Arja Kaasinen, lukiolaiset Alexandra Julin ja Maija Kosunen ja John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.
- Miten Itämeren maiden asukkaiden identiteetissä näkyy Itämeri? Keskustelemassa ministeri Li Andersson, Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Saska Saarikoski, kirjailija Jukka Ahonen ja professori Laura Kolbe.
- Tilaisuuden juontaa ja keskustelua moderoi Baba Lybeck
Kello 11.30-12.15 Itämeriläinen ruokakulttuuri – mitä se on?
Kokoamme ruoan asiantuntijat saman pöydän ääreen keskustelemaan itämeriläisestä ruokaidentiteetistä. Onko meillä itämeriläistä ruokakulttuuria? Olisiko itämerilaisesta ruokavaliosta vientituotteeksi Välimeren ruokavalion tapaan? Miten huolehditaan, että kalaa voi syödä myös tulevaisuudessa? Panelisteina
- ruokakulttuuriprofessori Taru Lindblom
- Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Meri Kallasvuo
- ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho
- Business Finlandin Food from Finland -ohjelman johtaja Esa Wrang
- Keskustelun moderoi vastuullisuusvaikuttaja ja toimittaja Noora Shingler
Jos nälkä yllättää, nauti Itämeriystävällinen lounas Huvilanrannan lounaskioskista!
Kello 12.30 jazzduo Postel Lepe Duo eli Rafa Postel ja Héctor Lepe vievät kuulijat matkalle jazzin historiaan.
Klo 13–16 Merellistä ilmaisohjelmaa koko perheelle
Kello 13.00–13.20 Tahtipeikon lastenkonsertti
Kello 13.20–13.40 Kala pikkuinen – Musiikkiliikunnallinen meritietohetki
Satukirjailija Päivi Tuulikki Koskela ja muusikko Mikko Koskela vetävät 3–7-vuotiaille lapsille sopivan merellisen tietohetken. Tule leikkimään meriotuksia ja miettimään mikä tekee pikku kalan surulliseksi tai iloiseksi.
Kello 14.00–14.20 Itämeri-aiheinen tietokilpailu
Itämeri-aiheinen tietokilpailu noin 5–10-vuotialle lapsille. Palkintoina valastarroja ja lasten ympäristöteemainen Seikkailu Itämeressä -kirja. Tietokilpailun pitää Ympäristöseikkailu-kirjasarjan kirjoittaja Päivi Tuulikki Koskela.
Kello 14.00–16.00 ilmaisia kasvomaalauksia ja Ville Viking tervehtimässä lapsia
Kello 14.20–14.40 Seikkailu Itämeressä – ympäristökasvatusta sadun siivin
Kirjailija Päivi Tuulikki Koskela esittelee ympäristöteemaista, alakouluikäisille suunnattua Seikkailu Itämeressä -kirjaa. Mihinhän hurjaan seikkailuun Nea, Niilo ja Venla joutuvat retkellään majakkasaarelle?
Kello 14.00–15.00 Askartele Itämeri-leija
Ohjatussa työapajassa askarrellaan erilaisia meriotusten muotoisia leijoja ja viirejä. Alakouluikäisille suunnatun työpajan vetäjät opastavat leijojen teossa, mutta lapsen seurana on hyvä olla vähintään yksi aikuinen.
Kello 15.00–16.00 Askartele Itämeren eliö
Itämeri on sitkeiden eliöiden koti. Siellä asustaa muun muassa lahoavia leviä mutustava leväsiira, pohjaa pitkin raahustava vesiskorpioni sekä rakkolevillä ryömivä leväkotilo. Työpajassa pääset tekemään oman Itämeren eliön erilaisista kierrätysmateriaaleista. Keksitään eliölle oma tarina ja mietitään, minkälainen koti Itämeri eliöille oikein onkaan. Työpaja on suunnattu 6–10-vuotiaille yhdessä aikuisen kanssa.
Kello 13–16: Jazzduo, liveradiota ja kaupunkisoutuveneitä
Klo 13–16 Radio Helsinki ja Laura Friman ovat paikalla tekemässä lähetystä. Lähetyksessä mukana:
- itämeriläinen Noora Shingler
- Itämeren rakkolevää hyödyntävän Under the Sea -drinkin kehittänyt baarimestari Liisa Lindroos
- luontoaiheisista, usein kantaa ottavista pop-henkisistä maalauksista tunnettu taiteilija Rasmus Tikkanen
- John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt
- myöhemmin illalla Huvilanrannassa esiintyvä VIMMA-yhtye
- Marttaliiton Maija Soljanlahti
Skipperin kaupunkisoutuveneet ovat yleisön käytettävissä kello 14–18.
Kello 14.30 jazzduo Postel Lepe Duo eli Rafa Postel ja Héctor Lepe vievät kuulijat matkalle jazzin historiaan.
Kello 16-18: Elävää musiikkia ja illan huipennus
Illan musiikista vastaa VIMMA, jonka “kalevalaisessa taidepopissa ja folk-progessa ikiaikaiset melodiat sekoittuvat nuorten helsinkiläismuusikoiden ajatuksiin hektisestä nykymaailmasta, ilmastokriisistä ja luontosuhteesta, utopioita ja tulevaisuudenkuvia rakentaen“.
Musiikin lomassa omasta suhteestaan Itämereen ovat kertomassa itämeriseikkailijat: valokuvaaja ja sukeltaja Pekka Tuuri, vuorikiipeilijä ja majakanomistaja Veikka Gustafsson sekä avovesi-maratonuimarit Ira Uusoksa ja Johanna Kara sekä maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen. Haastattelemassa Ina Mikkola.
Tervetuloa juhlimaan Itämerta kanssamme!
Klikkaa itsesi mukaan Facebook-tapahtumaan
Kuva: Helsingin juhlaviikot