Itämeripäivän ohjelmaa Turussa | Itämeripäivä
© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Tapahtumat

Turun Itämerihaaste

Itämeripäivän ohjelmaa Turussa

Turun Itämeripäivän ohjelma 2022

Pääkirjaston studio

12.00–12.30

Saaristomeren kestävä lähiruoka – nopeiden kokeilujen haku auki (Turun kaupungin Itämerihaaste)

12.45–13.30

Paneelikeskustelu: Yksityishenkilöiden vaikuttava työ Saaristomeren eteen (Turun kaupungin Itämerihaaste)

14.00–16.00

Paneelikeskustelu: Mitä Saaristomerelle kuuluu? Suomen ympäristökeskus ja Åbo Akademi järjestävät yleisölle avoimen keskustelutilaisuuden. Tilaisuudessa on paikalla Itämeren ja Saaristomeren tutkijoita ja asiantuntijoita, joille voi esittää kysymyksiä joko paikan päällä tai etukäteen.

Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa valuma-alueen roolista rehevöitymiseen, rehevöitymisestä eri puolilla Saaristomerta, alueen geodiversiteetistä ja elinympäristöistä, eliöiden monimuotoisuudesta sekä eri ekosysteemipalveluista, mitä Saaristomeri tuottaa. Lisäksi keskustellaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista Saaristomereen.

Forum Marinum

15.00–18.00 Ulkona

Archipelago Sea Jazz tarjoilee livemusiikkia Itämeripäivänä Merikeskus Forum Marinumin pihalla. Ääneen pääsee pianisti-klarinetisti Joonatan Henrikssonin kvintetti, joka koostuu huippulahjakkaista nuorista jazzmuusikoista. Yhtyeen musiikki juontaa juurensa erityisesti 1960-luvun harmonisesti rikkaaseen hardbop-tyylilajiin, mutta vaikutteita kuullaan myös esimerkiksi modaalisesta jazzista sekä bossa novasta. Luvassa on svengaavan energinen kattaus jazzin klassikkosävelmiä sekä yhtyeen jäsenten omia innovatiivisia sävellyksiä. Esitykset klo 16 ja klo 17 alkaen. Sateen sattuessa konsertti järjestetään Forum Marinumin venekatoksessa – Heittäydy tunnelmaan ja saavu vaikka piknikille! Eväspaperien kanssa ollaan tietysti aina huolellisia, ja siitä muistuttaa myös Pidä Saaristo siistinä ry:n organisoima Siisti biitsi –roskienkeruutalkoot Aurajoen rannalla. Siivoukseen ja muuhun ohjelmaan voidaan kannustaa mukaan vaikka tällä yhteistyökumppanimme videolla.

Lapsille on ohjelmassa pienten merimaalarien työpaja. Tule mukaan maalaamaan oma Itämeresi kuvataiteilija Merihelena Leskisen ohjauksessa. Oman inspiraationsa maalareille ja muille seiloreille tuo itse Ville Viking!

10.00-18.00 Forum Marinumin museo

40 000+ näyttely on Itämeripäivänä ilmainen. Forum Marinumin 40 000+ näyttely tarjoaa elämyksen meriluonnosta ja saaristosta. Samalla pohditaan tuoreilla, digitaalisuutta hyödyntävillä esitystavoilla mm. luonnon ja ihmisen välistä resurssitasapainoa ja tulevaisuutta.

Pääkirjaston sisäpiha

11.45 ja 13.45

Itämerenneito – ilma-akrobatiaesitys, Charlotta Ingraeus. Miltä näyttäisi Itämerestä noussut merenneito. Itämerenneito leijuu, kieppuu ja tanssii vertikaalikankailla ilmassa. Itämerestä inspiroituneena teos tuo Itämeressä tanssimisen kuivalle maalle ja ilmaan korkeuksiin.

17.30

Turun Naispoliisilaulajat (TNPL) esiintyy tällä hetkellä lauluyhtyeenä ”Sireenit”, 4 laulajattaren voimin. Ohjelmistomme koostuu pitkälti meriaiheisista lauluista, ja yhtyettämme johtaa dir.cantus Helena Heimola.

Vastaa kyselyyn ja vaikuta Itämeren tilaan, Itämerihaasteen kysely on avoinna kirjaston sisäpihalla ja verkossa.

Kirjastosilta

15.00–18.00

Rotarypiirin D1410 esittelee alakoululaisille sopivaa veden laadun tutkimiseen tarkoitettua vesireppua sekä valtakunnallista sinileväseurantaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus päivystää  ja kertoo vesien- ja merenhoidosta sekä siitä mitä jokainen kansalainen voi tehdä Itämeren hyväksi.

Biologisen museon piha

10.00–14.00

Itämeripäivän ohjelmaa turkulaisille 7.-luokkalaisille: tutkimustyöpaja, roskien keruuta ja tutustumista Itämeren asukkaisiin. Tapahtuma on osa Luonto-Liiton ja John Nurmisen Säätiön Muoviton meri -kiertuetta. Huom! Ennakkoilmoittautuminen vaaditaan.

Huom. ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Biologinen museo on lähettänyt turkulaisille biologianopettajille elokuussa erillisen ilmoittautumislinkin.

15.00–18.00

Miltä rakkolevä tuntuu? Mitä mikroskoopissa näkyy? Kaikille avoin Itämeri-työpaja Biologisen museon pihalla. (Yhteistyössä Luonto-Liiton Itämerilähettiläät)

Halistenkoski

Aurajokisäätiön Itämeripäivä Aurajoen Halistenkoskella yhteistyössä Turun Vesihuolto Oy

Vesilaitosmuseo – Avoimet ovet ja opastus

Roskienkeruutalkoot

Opastettu kävelykierros jokiympäristössä ja esittelyjä

Venetsialaiset portaat

15.00-17.00

Turun seudun sukeltajat siivoavat Aurajokea sukeltaen (Karttatiedot)

Koulut ja oppilaitokset

TSYKn lukio Turusta haastaa tänäkin vuonna kaikki Suomen koulut mukaan osallistumaan John Nurmisen Säätiön lanseeraamaan Itämeripäivään 25.8.2022 ja syömään lähikalaa. Turun kouluissa syödään tuolloin Itämeren kalapuikkoja.

Pysy kuulolla, päivitämme ohjelmaa!

12:00 - 18:00
Turun Itämerihaaste
icon/accessibility Created with Sketch. Tapahtumaan on esteetön pääsy.
icon/fee Created with Sketch. Tapahtuma on ilmainen.