Vieraslajista herkuksi, mustatäplätokon käsittely | Itämeripäivä
© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Tapahtumat

Pyhäjärvi-instituutti

Vieraslajista herkuksi, mustatäplätokon käsittely

Mustatäplätokko (Neogobius melanostomus) on Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelta peräisin oleva kalalaji, joka on ihmisen toimien mukana levittäytynyt vieraslajina Euroopan ja Pohjois-Amerikan sisävesiin sekä Itämereen. Vuodesta 2005 sitä on tavattu myös Suomen rannikkovesissä.

Vuonna 2018 mustatäplätokon pyyntiä ja käytettävyyttä päätettiin selvittää Rauman edustalla. Selvitykseen saatiin rahoitusta Euroopan meri- ja kalatalousrahaston Suomen toimintaohjelmasta Selkämeren ja Pyhäjärven kalatalousryhmän kautta. Keittiömestari Pasi Kuronen (Liemi & Linssi) testasi koekeittiössään sekä mustatäplätokon perkuuta ja fileointia, laski lihasaannot ja testasi makua. Pasin mukaan mustatäplätokko on maultaan herkullinen muistuttaen ahvenen makua – ja erityisen intensiivinen maku on tokon poskilihoissa. Tokot ovat koekalastuksissa olleet mitaltaan 15-20cm pitkiä ja lihasaanto fileoinnissa on ollut n. 16%. Eli kalat sopivat keittiömestari Kurosen mukaan ammattikeittiöiden näkökulmasta tämänkokoisina keittoihin, tahnoihin tai chevichenä – ahvenen fileen korvaamiseksi mustatäplätokkojen saaliskoon tulisi kasvaa huomattavasti perkuutekniikka huomioiden. Toisaalta herkulliset poskilihat sopisivat mihin tahansa gourmetannokseen.

Mustatäplätokko on vieraslaji, mutta maukas sellainen. Syödään se siis pois Itämerestä.

Pyhäjärvi-instituutti
icon/accessibility Created with Sketch. Tapahtumaan on esteetön pääsy.
icon/fee Created with Sketch. Tapahtuma on ilmainen.
#itämeripäivä