Tasavallan presidentin tervehdys | Itämeripäivä
© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

Tasavallan presidentin tervehdys

Itämeren alueella on purjehdittu, kalastettu ja käyty kauppaa vuosisatoja. Meri on tarjonnut ja tarjoaa monille elannon ja mahdollisuuksia. Kotimeremme historia ja kulttuuriperintö, myös vedenalainen, elää yhteiskunnassamme edelleen monimuotoisena ja rikkaana.

Itämeri on kaunis mutta samalla yksi maailman saastuneimmista merialueista. Ilmastonmuutos kiihdyttää ongelmia. Itämerta suojellaan monin tavoin ja uusia keinoja keksitään. Suojelutoimia tulee määrätietoisesti jatkaa ja edistää. Meidän tehtävämme on pitää huolta, että oma kotimeremme säilyy käyttökelpoisena myös lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Itämeri ansaitsee oman nimikkopäivän. John Nurmisen Säätiön vuonna 2019 käynnistämä, elokuun viimeisenä torstaina vietettävä Itämeripäivä juhlistaa Itämeren hienoa tarinaa ja tulevaisuutta. Säätiö on kutsunut mukaan jokaisen meistä. Tänä poikkeuksellisena aikana Itämeripäivä tuo ihmisiä yhteen eri tavoin: tapahtumia ja tunteita voi jakaa virtuaalisesti. Itämeripäivä onnistuu yhteisvoimin, ja kaikki voivat osallistua omalla tavallaan.

Kiitän John Nurmisen Säätiötä aloitteesta. Toivotan Itämeripäivän toteuttajille ja kumppaneille menestystä inspiroivan Itämeripäivän rakentamisessa ja kaikille hyvää tulevaa Itämeripäivää.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti