Intohimosta sukeltamiseen, Itämeren hyväksi | Itämeripäivä
© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Wärtsilän Project Baseline -tiimi

Intohimosta sukeltamiseen, Itämeren hyväksi

Itämeri toimii ”laivojen hautausmaana” monille maailmansodissa uponneille aluksille. Nyt hylkyjen polttoaine- ja öljyvarannot uhkaavat vuotaa Itämereen, ja tarvitsemmekin laaja-alaista yhteistyötä sukeltajien, viranomaisten ja järjestöjen välillä korjataksemme ihmisten tekemän vahingon. Onneksi useat tahot ovat valmiita toimimaan Itämeren hyväksi.

Wärtsilän vapaaehtoisista sukeltajista koostuva Project Baseline -tiimi on yksi näistä toimijoista. Tiimi on osa kansainvälistä järjestöä, joka pyrkii suojelemaan vedenalaista elämää.

Wärtsilän Mauro Sacchi – Director, Business Development ja yksi Wärtsilän harrastesukeltajista – kertoo että yrityksen ympäristövastuu ja harrastajien intohimo toimivat alunperin tiimin liikkellepanevana voimana. Nyt Mauro tovereineen tutkii Itämeren hylkyjä – ja mahdollisia vuotoja – yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on kehittää metodi, jonka avulla harrastesukeltajat osaisivat systemaattisesti tutkia hylkyjä ja raportoida löydöksensä. ”Viranomaiset tarvitsevat apua hylkyjen säännöllisessä tarkkailussa, ja aktiivinen sukeltajaverkostomme voi auttaa,” Mauro kertoo.

Tutkimukset tehdään sysimustan ja kylmän meren pohjassa, ja Mikko Gustaffson, Chief Project Engineer, Wärtsilä kertookin tiimin harjoitelleen tätä varten sisävesistöissä. ”Haastavissa olosuhteissa täytyy olla varautunut kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin,” Mikko kertoo. ”Kaikkien tulisi myös löytää projektista rooli, joka tuntuu omalta.”

Sukellukseen liittyvä jännitys on itsestäänselvää, mutta mikä muu motivoi tiimiläisiä siivoamaan Itämerta vapaa-ajallaan? Hyvän tekeminen on yksi tärkeä tekijä. ”Nämä projektit tuntuvat erittäin merkityksellisiltä. Sukeltamalla kristallinkirkkaissa lomakohteissa ei pysty tällä tavoin auttamaan ympäristöä ja koe siitä syntyvää hyvää oloa,” Mauro kertoo.

Suomen merivoimat ja SYKE tyhjentävät nyt öljyä kahdesta aluksesta, joita tutkimme kesäkuussa,” Mikko lisää. ”On todella palkitsevaa nähdä kättensä jäljet.”

#itämeripäivä