Itämeri-teemainen taiteilijaresidenssi | Itämeripäivä
© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Maaseudun Sivistysliitto

Itämeri-teemainen taiteilijaresidenssi

Maaseudun Sivistysliitto on palkannut vuodesta 2015 eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija on kutsuttu työskentelemään taiteilijaresidenssissä. CityTorppari on Maaseudun Sivistysliiton kehittämä menetelmä ja tapa lisätä maaseudun ja kaupungin välistä yhteistyötä sekä altistaa ihmiset keskustelemaan ja oppimaan toinen toisiltaan.

Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, osallistavia taideteoksia, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. Tutustu aikaisempaan toimintaan: CityTorppari.

Maaseudun Sivitysliitto osallistuu Itämeripäivän viettoon tarjoamalla viidelle taiteilijalle Itämeri-aiheisen työskentelyjakson kesän ja syksyn aikana.

Kukin taiteilija valitsee itse missä työnsä suorittaa, kunhan työskentelyprosessi on avointa ja sitä voi seurata sosiaalisen median välityksellä. Lopputulos voi olla fyysinen, immateriaalinen tai digitaalinen. Teemana vuonna 2020 on Itämeri ja kolme erilaista näkökulmaa, joista voi valita yhen tai useamman: Itämeri-muistoni, Veden alla, Jokisuisto.

Maaseudun Sivistysliitto maksaa taiteilijalle 1 000 euron palkkion. Lisäksi taiteilijalle maksetaan työskentelyyn liittyviä matka- ja materiaalikuluja 500 euron verran. Lue lisää kotisivuiltamme.

#itämeripäivä #maaseudunsivistysliitto #citytorppari #residenssitaide

Valitut taiteilijat ja teokset:

Timo Kokko

Veden alla -teos on kokeellinen audiovisuaalinen installaatio, jossa orgaanisia ja synteettisiä materiaaleja koskettamalla syntyy äänimaisema. Äänet imitoivat merta, luoden tunnelman vedenalaisesta maailmasta, jossa materiaalien olemus vaikuttaa äänensävyyn. Moniaistillinen teos valmistuu taiteilijan työhuoneella Kuopiossa elokuussa. Kokko kerää, sekä pyytää Itämeren alueella asuvia lähettämään, rannalta ja merestä löytyneitä materiaaleja. “Eläimen kalloa koskettamalla kuuluu vanhan laivan ääni” suunnittelee Timo.

Teoksessa taiteilija pohtii ihmisen suhdetta ja vaikutusta luontoon, ja käsittelee ekologisia arvoja ja ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä. Kokko hyödyntää omia kokemuksia Utön saarelta sekä Itämerestä, jotka ovat olleet aiheena hänen taiteessaan myös aiemmin.

27.8. alkaen videoteos on esillä Maaseudun Sivistysliiton oma YouTube-kanavalla

Timo Kokko on kuopiolainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Helsingin Taideyliopiston kuvataideakatemiasta. Prosessia on mahdollista seurata taiteilijan Instagram-sivuilla.  #timokokko #vedenalla #underwater  www.timokokko.com

Lilli Haapala

Merenvihreä on videotutkielma merenalaisiin ja sen pinnalla heijasteleviin vihreän eri sävyihin. Mitä erilaiset meren vihreät viestivät ja tuovat mieleen? Projektia voi seurata Haapalan Instagram-tilin kautta sekä nettisivuilla olevasta blogista. Teos kuvataan elokuussa Itämerellä yhteistyössä mm. Turun yliopiston Merentutkimuslaitoksen kanssa.

“Tämän teoksen voi nähdä kurkistuksena upeisiin merenalaisiin maisemiin ja ajatuksiin joita luonnonmaisema; sen voima ja huoli sen likaantumisesta meissä ihmisissä herättää”– kertoo Lilli.

Teos on 27.8. alkaen esillä www.lillihaapala.com-sivustolla ja Maaseudun Sivistysliiton omalla YouTube-kanavalla.

Lilli Haapala on valmistunut Helsingin Kuvataideakatemiasta Kuvataiteen maisteriksi vuonna 2017. Instagram: #merenvihreä #vedenalla #underwater #oceangreen. Seuraa taiteilijan työskentelyä prosessin aikana blogin ja kotisivujen välityksellä.

Taina Kontio ja Satu Miettinen

Meren taju on teos, jossa käydään uimassa ja jutustellaan rannoilla. Itämeren ulkosaariston, Vänön, asukkaat ja vieraat kertovat henkilökohtaisia tarinoita uimapaikoista, suhteesta veteen, sekä samalla tietoa Itämeressä tapahtuneista kulttuurillisista ja ekologisista muutoksista. Työ näkyy verkossa, videoina ja ääniraitoina, lyhytelokuvina ja valokuvina ajalla 20.7-20.8.2020, sekä myöhemmin näyttelyissä.

“Parasta tässä on ollut avoimuus, ja pitkät keskustelut, mahdollisuus erehtyä ja onnistua” pohtii Satu.

27.8. Satu ja Taina ottavat meidät mukaan Meren tajuun Facebookin ja Instagramin kautta päivän aikana erilaisten somefiidien avulla.  Käytä aihetunnisteita #merentaju #citytorppari #blueprintingtheblue

27.8. klo 9.30 Facebook-huoneessa Satu kertoo kuulumisia projektistaan ja näyttää Merelle-videon.

 

Taina Kontio on mediataiteilija ja tarinallistaja, ja Satu Miettinen on palvelumuotoilun professori ja valokuvataiteilija. He ovat tehneet sosiaalisesti vastuullista taidetta, sekä kirjoittaneet sosiaalisen muutoksen muotoilusta. #Itämeri #Vänö #PoeticPeripheries #Merentaju

Tatu Heinämäki

Taiteilijan ehdotus CityTorppari-projektiksi on lisättyä todellisuutta hyödyntävä peli, jossa pelaaja saa tutkittavakseen ja hoidettavakseen suistoalueen kasveista koostuvan puutarhan. Pelaajan on lisättyä todellisuutta käyttäen mahdollista sijoittaa puutarhansa minne tahansa, käyttäen älypuhelintaan tai tablettiaan. Pelissä sen kokija seuraa puutarhan kasvua, hoitaa kasveja ja saa avattua niitä lisää puutarhaan lisättäväksi. Peli on pelattavissa Android ja iOS puhelimilla ja tableteilla.

“Pelitestaus on nyt käynnistymässä, ehkä jo tällä viikolla. Käyttäjiltä saatava palaute on tosi tärkeää. Tulkaa Twitchissä juttelemaan ja seuraamaan pelin edistymistä” toivoo Tatu.

27.8. tavoitteena saada pelin testiversio kommentoitavaksi niin, että sen voi ladata iPhonella käyttöönsä. Tatu on myös Twitchissä loppukuun aikana 19.8. (18.00), 20.8. (17.00), 21.8. (17.00), 23.8. (14.00), 24.8. (18.00), 25.8. (18.00), 30.8. (14.00). #tatsoni #citytorppari

Osana CityTorppari-projektiaan Tatu Heinämäki esittelee kuukauden ajan työskentelyprosessiaan yhteisöpalvelu Twitchissä, mikä mahdollistaa katsojien päästämisen lähelle työprosessia, vaatimatta kuitenkaan kotoa poistumista. Taiteilija suorittaa maisterintutkintoaan Aalto Yliopistossa. Teoksen edistymistä voi myös seurata taiteilijan Instagram-tilillä. Taiteilijan kotisivut.

Molly Balcom Raleigh

Baltic Sea Book – Itämerikirja. Taiteilija valmistaa 40 kirjan sarjan, jotka yleisö voi lainata itselleen Itämeripäivänä 27.8. kirjastosta. Kirjat sisältävät runoja sekä ohjeita lukijalleen pieniin performatiivisiin tekoihin. Kirjat valmistetaan ympäristötietoisesti, käyttäen veteen hajoavaa ja kaloille syötäväksi sopivaa materiaalia. Taiteilija myös kuvaa videolle tapahtumaa sekä ottaa yleisön mukaan jo kirjojensa valmisteluvaiheisiin Itämeren rannoille ja työhuoneeseensa.

“Valmistin kesällä Korppoossa 40 biohajoavaa runokirjaa, jotka ovat lainattavissa Itämeripäivän aikoihin muutamasta kirjastosta. Tätä kirjaa ei ole tarkoitus palauttaa kirjastoon vaan lukemisen jälkeen pyydän, että palautat sen mereen, josta se on tullutkin” kertoo Molly.

27.8. alkaen kirjoja (suomi ja englanti) voi lainata mm Rauman pääkirjastosta. Video ja muu materiaali löytyvät tällä tunnisteella #bioediblebook. Molly kertoo kirjansa valmistusvaiheista videolla.

Molly Balcom Raleigh viimeistelee maisterintutkintoaan Aalto Yliopistolla, muotoilun laitoksella. Teoksen edistymistä voi seurata taiteilijan Instagram-tilillä @bioediblebook sekä hakusanoilla eri somekanavilla #balticseabook #itämerikirja. Taiteilijan kotisivut.

#itämeripäivä