© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Itämerihetki lapsille

Itämeripäivä tarjoaa päiväkotien, koulujen, kirjastojen, museoiden ja kotien käyttöön Itämeri-aiheisia sisältöjä ja tehtäviä.

Ella ja kaverit Itämeren pelastajina

Kaikki virtaa Itämerelle! Kun Sampan Batman-sormus katoaa vessanpönttöön, Ella ja kaverit seuraavat sitä aina Itämerelle asti. Timo Parvelan rakastetun kirjasarjan uusimmassa tarinassa oppilaat huomaavat, että pelastusta tarvitsee sormuksen lisäksi koko Itämeri.

Kuuntele pätkä kirjasta kotona lapsen kanssa, päiväkodin satuhetkessä tai osana oppituntia.

Voitte pohtia yhdessä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä hupsuja juttuja Tuukka oli pohtinut, mikä nauratti?
  • Millaisia meren eliöitä tarinassa esiintyi?
  • Millaisia erilaisia merialueita tarinassa mainittiin?
  • Millaisia muita mereen liittyviä sanoja tarinassa esiintyi? Mikä on esimerkiksi avainlaji tai hansakauppias?
  • Mikä meressä on juuri sinulle tärkeää? Leikit rannalla, veneily, kalastus, polskiminen vai jokin muu?

 

Ella ja kaverit Itämeren pelastajina -kirja on toteutettu yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa ja sisältää hauskan tarinan lisäksi tietoa Itämerestä ja siitä, miten voimme kaikki yhdessä pitää huolta merestä ja sen eliöistä.

Pelasta Itämeri pelaamalla

Splash-pelissä voi heittäytyä merensuojelun supersankariksi ja pelastaa Itämeren pelaamalla. Lapsille tarkoitettu peli auttaa ymmärtämään, millaisia meren pelastamisen keinoja meillä on. Peliä voi pelata suomeksi ja englanniksi.

Itämeri-visa koululaisille

Mitä tiedät Itämerestä, sen erityispiirteistä, asukkaista, pinnanalaisesta elämästä ja siitä, miten Itämerta voi suojella? Leikkimielinen Itämeri-visa sopii yläkouluikäisille.

Koululaiset voivat visan jälkeen tutustua Itämeren luontoon ja ominaispiirteisiin. Tiedon pohjalta voi valmistella esimerkiksi esitelmän, taideteoksen tai Itämeren suojelusta kertovan julisteen.

Lintuja Itämerellä -näyttely koululaisille

Ammattikuvaajana, majakka-aktiivina ja luonnon ystävänä tunnettu Raimo Sundelin on kuvannut saaristoa vuosikymmenten aikana tuhansilla luontoretkillään. Sundelinin taltioimista kuvista on koottu Itämeren linnuista kertova näyttely, johon voi tutustua Digimuseossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.