© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Itämerihetki

Vietä Itämerihetki meren tarinoiden pauloissa! Vieraile esimerkiksi meriaiheisessa näyttelyssä, lue Itämeri-kirjallisuutta tai kuuntele perheen pienempien kanssa Särki-satu. Itämerihetki on omistettu kotimeremme ainutlaatuiseen kulttuuriin tutustumiselle. Voit viettää Itämerihetken milloin vain Itämeripäivän aikana.

Jaa hetkesi muidenkin iloksi tunnisteella #itämeripäivä.

Näyttelyitä, teatteria ja lukuvinkkejä

Itämeripäivänä museot, teatterit ja muut tahot järjestävät mielenkiintoisia Itämeri-aiheisia näyttelyitä, opastuksia, työpajoja ja esityksiä. Kirjastoissa Itämeripäivä näkyy muun muassa kirjanäyttelyinä, lukuvinkkeinä, runo- ja lukuhaasteina, satuhetkinä, askarteluna ja väritystehtävinä.

Tutustu kulttuuritarjontaan Tapahtumat-sivulla ja valitse suosikit omaa Itämerihetkeäsi varten.

Itämerihetkeä voi viettää myös omalta kotisohvalta käsin tai vaikkapa yhteisenä työpaikan taukopuuhana. Tartu meriaiheiseen kirjaan, kuuntele M/S Itämeri -podcastia tai kerää työtoverit Itämeri-aiheisen elokuvan äärelle.

Kutsumme mukaan kirjastot, museot ja muut kulttuuritahot

Kannustamme museoita, kirjastoja, teattereita ja muita kulttuuritahoja osallistumaan Itämerihetkeen järjestämällä suurelle yleisölle suunnattuja Itämeri-aiheisia näyttelyitä, opastuksia, työpajoja ja esityksiä.

Kirjastot voivat esimerkiksi koota Itämeripäiväksi meriaiheisista teoksista kirjanäyttelyn tai -nurkkauksen ja museot voivat vaikkapa järjestää Itämeri-teemaisen työpajan, näyttelyn tai installaation.

Yleisölle avoimet kulttuuritapahtumat voi ilmoittaa tällä lomakkeella.

Itämerihetki lapsille

Itämeripäivä tarjoaa päiväkotien, koulujen, kirjastojen, museoiden ja kotien käyttöön Itämeri-aiheisen sadun puuhatehtävineen. Pikku Särjen suuri seikkailu -sadun voi lukea tai kuunnella ohesta:


Jakakaa värityskuva ja sarjakuva somessa muidenkin iloksi tunnisteella #itämeripäivä.

Vinkkejä sadun käyttöön Itämeripäivänä:

  • Lue tai soita satu päiväkodin satuhetkessä ja anna värityskuva kuuntelupuuhaksi!
  • Tarjoa koululaisille Itämeri-aiheeseen virittävä aamunavaus soittamalla satu luokassa tai keskusradiossa. Tämän jälkeen lapset voivat keksiä omat tekstinsä sarjakuvaan ja voitte jutella tarinan sanomasta yhdessä.
  • Kuuntele satu yhdessä lapsen kanssa kotona.
  • Kirjastot, museot ja muut tahot voivat järjestää lapsille oman Itämeri-puuhanurkkauksen satumateriaaleja hyödyntämällä. Nurkkauksessa voi myös pitää satuhetkiä.

Itämeripäivänä järjestetään myös monenlaisia tapahtumia lapsille. Tutustu ohjelmatarjontaan Tapahtumat-sivulla.

Henkilö lukee meren äärellä.