Itämerimenu | Itämeripäivä
© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Itämerimenu

Helpoin tapa osallistua Itämeripäivään on nauttia Itämeri-ystävällisiä antimia! Ravintolat ja kotikeittiöt kutsuvat Itämeripäivänä syömään Itämeren ja lähivesien maukkaita, kestävästi pyydettyjä parvikaloja ja raikkaita satokauden kasviksia. Nappaa kuva annoksestasi ja julkaise se somessa hashtagilla #itämeripäivä.

Itämerimenu keventää vesistöjen ravinnekuormaa

Itämeri ja monet sisävedet kärsivät liiallisesta ravinnekuormituksesta. Särjen, lahnan, silakan ja ahvenen hyötykäyttö on kustannustehokas keino taistella rehevöitymistä vastaan. Samalla se tarjoaa terveellisen ja ympäristöystävällisen proteiininlähteen.

Itämerimenu käytännössä

Itämerimenussa suositaan Itämeren ja lähivesien lahnaa, särkeä, silakkaa tai ahventa. Kasvisruokavaihtoehtoihin pääraaka-aineeksi sopivat esimerkiksi pavut, härkäpapu tai herneet.

Satokauden kasvikset, kuten kukkakaali, porkkana, parsakaali ja kesäkurpitsa, täydentävät elokuussa Itämerimenua herkullisella ja värikkäällä tavalla. Itämerimenun raaka-aineiksi sopivat hyvin myös esimerkiksi perunat, kotimaiset viljat ja suomalaiset marjat, esimerkiksi mustikka, musta- tai punaherukat ja karviainen.

Ravintolat Itämeren puolesta

Ruoka maistuu erityisen hyvältä, kun sen raaka-aineissa on tehty ympäristöystävällisiä valintoja! Etsi itsellesi mieleinen ravintola, jossa voit osallistua Itämeripäivään nauttimalla Itämerimenun annoksen.

Ravintoloitsijat voivat ideoida omaan ravintolaansa Itämeri-ystävällisen Itämerimenun ja ilmoittautua mukaan Itämeripäivän kumppanijoukkoon. Tarjoa omassa ravintolassasi Itämeripäivänä Itämeren kestävästi pyydetyistä parvikaloista ja muista kestävistä, lähellä tuotetuista raaka-aineista koottu annos tai vaikka kokonainen menu.

Oma Itämerimenu

Heittäydy Itämeripäivän kokiksi ja loihdi menu, jolla on oikeasti merkitystä!
Itämeren tilaa voi parantaa syömällä kestävästi pyydettyä luonnonkalaa, kuten lahnaa, särkeä, silakkaa tai ahventa, sillä kalastus poistaa ravinteita ja siten hillitsee rehevöitymistä. Lataa tästä tyhjiä Itämerimenun pohjia lohtiaaksesi oman Itämerimenun (zip)

Kokkaa vaikka ystävien, työkavereiden tai läheisten kanssa Itämerimenu ja ilmoittakaa Itämeripäivän tekonne Teot-sivulla.

Jokaisella aterialla on merkitystä, ja jokainen ateria voi olla inspiraatio – jaa siis kuva Itämeripäivän Itämerimenustasi hashtagilla #itämeripäivä!

Katso ideoita reseptiikkaan

#itämeripäivä