© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Itämerimenu

Helpoin tapa osallistua Itämeripäivään on nauttia Itämeri-ystävällisiä antimia! Ravintolat ja kotikeittiöt kutsuvat Itämeripäivänä syömään Itämeren ja lähivesien maukkaita, kestävästi pyydettyjä parvikaloja ja raikkaita satokauden kasviksia. Nappaa kuva annoksestasi ja julkaise se somessa hashtagilla #itämeripäivä.

Itämerimenu keventää vesistöjen ravinnekuormaa

Itämeri ja monet sisävedet kärsivät liiallisesta ravinnekuormituksesta. Särjen, lahnan, silakan, muikun ja ahvenen hyötykäyttö on kustannustehokas keino taistella vesien rehevöitymistä vastaan. Kotimainen kala tarjoaa myös terveellisen ja ympäristöystävällisen proteiininlähteen.

Itämerimenu käytännössä

Itämerimenussa suositaan Itämeren ja lähivesien lahnaa, särkeä, silakkaa, muikkua tai ahventa. Kasvisruokavaihtoehtoihin pääraaka-aineeksi sopivat esimerkiksi pavut, härkäpapu tai herneet.

Satokauden kasvikset, kuten kukkakaali, porkkana, parsakaali ja kesäkurpitsa, täydentävät elokuussa Itämerimenua herkullisella ja värikkäällä tavalla. Itämerimenun raaka-aineiksi sopivat hyvin myös esimerkiksi perunat, kotimaiset viljat ja suomalaiset marjat, esimerkiksi mustikka, musta- tai punaherukat ja karviainen.

Miten osallistua?

Itämerimenu kotikokeille ja kulinaristeille

Juhlista Itämeripäivää herkuttelemalla! Löydät Itämeri-ystävällistä ruokaa tarjoavat ravintolat ja kahvilat täältä.

Voit myös itse heittäytyä Itämeripäivän kokiksi ja loihtia yksin tai yhdessä ystävien kanssa menun, jolla on oikeasti merkitystä! Itämeren tilaa voi parantaa syömällä kestävästi pyydettyä luonnonkalaa, kuten lahnaa, särkeä, silakkaa, muikkua tai ahventa, sillä kalastus poistaa ravinteita ja siten hillitsee rehevöitymistä. Lataa tästä tyhjiä Itämerimenun pohjia loihtiaksesi oman Itämerimenun (zip)

Jokaisella aterialla on merkitystä, ja jokainen ateria voi olla inspiraatio – jaa siis kuva Itämerimenustasi hashtagilla #itämeripäivä ja ilmoita oma menutoteutuksesi tai reseptivinkkisi Teot-sivulla.

Katso ideoita reseptiikkaan:

Ravintolat, kahvilat ja henkilöstöruokalat

Ideoikaa ravintolaan Itämeri-ystävällinen annos tai kokonainen Itämerimenu. Voitte myös lisäksi tai vaihtoehtoisesti toteuttaa ravintolasta mukaan haettavan, Itämeri-ystävällisistä raaka-aineista kootun piknik-korin tai kotona kokattavan menukassin.

Kannustamme tarjoilemaan Itämeri-ystävällistä ruokaa niin usein kuin se sopivalta tuntuu eli Itämerimenua voi tarjoilla esimerkiksi koko kesän ajan!

Ravintolat ja kahvilat voivat ilmoittaa Itämerimenu-toteutuksensa Itämeripäivän sivuille tapahtumana. Henkilöstöravintolat voivat puolestaan ilmoittaa Itämerimenunsa materiaalipankin julisteena ja somessa #Itämeripäivä.

Kalatukku E. Eriksson on tehnyt Itämeripäivää varten vinkkivideot: