Itämeripäivän menu silakasta ja kasviksista
Apetit juhlistaa Itämeripäivää Säkylän lounasruokalassaan Amica Myllynkivessä Itämeripäivään sopivalla lounaalla: Itämeren kalapihvit, pinaatti-jogurttikastike, kotimaisia wok-kasviksia ja perunaa.
Itämeren yksi suurimmista ongelmista on rehevöityminen, jota lisäävät mm. mantereelta mereen huuhtoutuvat ravinteet. Itämeren silakka on kestävä ruokavalinta, jota syömällä poistaa myös vedestä ravinteita, kuten rehevöitymistä lisäävää fosforia. Karkeasti laskettuna, kilon silakkaa syömällä poistaa 4 grammaa fosforia, joka veteen jäädessään kasvattaisi noin 4 kiloa levää.
Apetit Itämeren kalapihvi on lisäys Apetitin kotimaisesta lähikalasta valmistettuihin tuotteisiin. Vuonna 2021 lisäsimme kotimaisen kalan, pääasiassa silakan ja särjen, käyttöä noin 70 %. Apetitin tuotteisiin käyttämän kalansaaliin mukana Itämerestä ja Suomen sisävesistä poistui fosforia määrä, joka kasvattaisi jopa yli 900 000 kiloa levää!
Koko resepti: Itämeren kalapihvit, pinaatti-jogurttikastike, kotimaisia wok-kasviksia, perunaa
- Saanto: 27,000 kg
- Annoskoko 0,270 kg
- Annosmäärä: 100
Kalapihvit:
- 5 kpl Vuoka GN 1/1-65 mm
- 12 kg Apetit Itämeren kalamurekepihvit, pakaste
Lado kalapihvit limittäin jäisinä tai kohmeisina voideltuihin GN 1/1-65 mm vuokiin.
Kuumenna uunissa 160°C, kosteus 30% noin 20-25 min.
Pinaatti-jogurttikastike:
- 1,250 kg Apetit Kotimaista Hienonnettua pinaattia paloina
- 3,700 kg Kaurajogurttia
- 0,020 kg Suola
- 0,080 kg Sokeria
- 0,002 kg Mustapippuria, rouhe
Kuumenna pinaattipalat yhdistelmäuunissa 150° noin 10-12 min., kosteus 50 %. Jäähdytä.
Sekoita jogurtti, jäähdytetty pinaatti ja mausteet keskenään. Anna maustua hetki kylmässä.
Kasvislisuke:
- 1 kpl Vuoka GN 1/1-65 mm
- 3 kg Apetit Suomiwok-kasviksia / Apetit lehtikaali-kasviswok
Punnitse GN 1/1-65mm-vuokaan kasvikset, öljy sekä mausteet. Kuumenna 150°C, kosteus 50% noin 8-10 min. Tarjoa perunoiden kanssa.
Lisukkeeksi:
- 7,5 kg Perunaa