Itämeripäivän reseptit: Savumuikkuleivät, pikkelöity kurkku, tomaatti-kesäkurpitsasalaatti ja särkikalapiirakka
Suomalaiset ruokavaikuttajat ovat tehneet yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa Itämeri-ystävällisiä reseptejä Itämeripäivän kokkailuun. Nappaa alta Viimeistä murua myöten -blogin Saara Atulan monipuolinen Itämerimenu ja tutustu täällä Saaran blogikirjoitukseen. Tutustu myös Liemessä-blogin Jenni Häyrisen ja Satu Koiviston resepteihin.
Savumuikkuleivät
Reseptistä tulee n.12 leipää. Tumman leivän, makeahkon punajuurilevitteen, happaman makeiden kurkkujen ja suolaisten, savuisten savumuikkujen liitto on aivan mielettömän hyvä.
Savumuikkutölkit ovat melko standardikokoisia.
Saaristolaisleipää/ruisleipää siivuina
Punajuurilevitettä (Juureva-merkkinen)
savumuikkuja tölkistä (yhdessä tölkissä n. 150g itse muikkua)
tilliä
Pikkelöityjä kurkkuja
Pikkelöidyt kurkut:
½ kurkkua
3 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sokeria
3 rkl vettä
Valmistus
- Valmista pikkelöidyt kurkut mieluiten useampaa tuntia ennen tai edeltävänä päivänä. Siivuta kurkut ja sekoita ne etikan, sokerin ja veden kanssa. Jätä maustumaan.
- Levitä leipäsiivulle punajuurilevitettä, savumuikkua, tilliä sekä kurkkuja. Nauti pian valmistuksen jälkeen.
Tomaatti-kesäkurpitsasalaatti
Kotimaiset tomaatit ja kesäkurpitsat ovat ihan parhaimmillaan. Kun kesäkurpitsat marinoi vasta paiston/grillauksen jälkeen, niin niihin saadaan aivan mahtava maku. Anna maustua mieluiten pari tuntia, jotta maut tasaantuvat.
Tarvitset
1 kesäkurpitsa
yhteensä n. 400g erivärisiä tomaatteja
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl viikuna-balsamicoa
pieni kourallinen tuoreita mintunlehtiä
muutamia sitruunatimjaminlehtiä
ripaus suolaa
1 tl sokeria
Valmistus
- Siivuta kesäkurpitsa pitkittäissuunnassa siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä, jotta saat sopivan ohuita siivuja. Grillaa/paista siivut molemmin puolin.
- Halkaise tomaatit. Sekoita kaikki salaattiainekset sekaisin. Jätä maustumaan mieluiten pariksi tunniksi tai vaikka yön yli, jotta maut syvenevät.
Särkikalapiirakka
Piirakasta löytyy yrttejä, fenkolia ja tomaattia – kalan parhaita makupareja. Piirakka on muuten maidoton ja munaton, ellet itse valitse käyttää maitopohjaisia tuotteita.
Särkikalapiirakka on vain yksi särkisäilykkeiden lukuisista käyttötavoista. Voi olla, että tulen tulevaisuudessa jakamaan muitakin särkireseptejä. Säilykkeet sopivat hyvin pastaan, salaatin kanssa, tahnoihin ja vaikka pitsan päälle.
Piirakkapohja
100g voita/leivontamargariinia
3 dl spelttijauhoja
ripaus suolaa
½ tl leivinjauhetta
Täyte
255g soijapohaista valkosipuli-yrttituorejuustoa (käytin Sheese-merkkistä)
150g kaurafraichea
1 luonnonkalasäilyke tai ½ tölkkiä luomutomaatti & yrtit Järkisärkeä*
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
1½ dl kevätsipulinvarsia
½ tuoretta fenkolia
n. 1/3 dl löyhästi mitattua tilliä
n. 1/4 dl persiljaa
½ sitruunan mehu
1 rkl perunajauhoja
*Jos käytät Järkisärkeä, niin voit jättää kirsikkatomaatit piirakasta pois
Paiston jälkeen
Tilliä
Etikkakurkkuja, joita valmistettiin muikkuleipiä varten
Loput järkisärki-purkista, jos käytit tähän järkisärkeä
Loput fenkolit ohuelti siivutettuna
Valmistus
- Valmista pohja. Kuutioi kylmä voi/margariini ja nypi se jauhojen joukkoon. Nypi jauhot ja rasva sormin tasaiseksi taikinaksi. Lisää suola ja lopuksi kylmä vesi ja muovaa taikinapalloksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 min.
- Valmista täyte. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna kevätsipulinvarret. Hienonna fenkoli, tilli ja persilja. Sekoita kaikki täyteainekset keskenään yhteen.
- Kauli tai painele levännyt taikina suoraan n. 22-24cm piirakkavuokaan. Pistele haarukalla siihen reikiä. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
- Kaada täyte paistetun pohjan päälle ja paista täytteen kanssa 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia.
- Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
- Levitä piirakan päälle vielä fenkolia, tilliä, etikkakurkkuja sekä järkisärkeä, jos sitä jäi ylimäärin purkista.