Käytä Särkeä | Itämeripäivä
© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Käytä Särkeä

eSärki vie Itämeripäivänä kulttuurin äärelle ja tarjoaa taiteen ja tieteen elämyksiä Itämeren kaupungeissa. Tällä sivulla olevan eSärki-kuvan avulla saat etuja tai meriaiheisia taide-elämyksiä museoissa ja löydät Itämeri-aiheista ohjelmaa kirjastoista! Näytä eSärki-kuvaa  kohteessa – tai lausu vain salasana eSärki. Muista ikuistaa vierailusi hashtageillä #itämeripäivä ja #käytäsärkeä.

Etuja ja elämyksiä museoissa

Itämeripäivänä eSärki tarjoaa museokohtaisesti meriaiheisia aineistoja ja ohjelmaa tai esimerkiksi etuja sisäänpääsyssä tai museokahviloissa! Mukana olevat museot ja niiden tarjonnan löydät Tapahtumat-sivun listalta.

Lukuvinkkejä ja puuhaa kirjastoissa

Kirjastoissa eSärki tarjoaa monenmoista tekemistä ja ohjelmaa! Itämeripäivä näkyy kirjastoissa kirjanäyttelyinä, lukuvinkkeinä, runo- ja lukuhaasteina, satuhetkinä, askarteluna ja väritystehtävinä – vain mielikuvitus on rajana. Sano salasana tai näytä eSärkeä, ja saat tietoa kyseisen kirjaston Itämeripäivä-tarjonnasta.

Tapahtumat-sivulta löydät kaikki Itämeripäivän kiinnostavat kulttuurin, tieteen ja taiteen tapahtumat, joihin eSärki vie sinut.

Pikku-Särjen suuri seikkailu

Pikku-Särjen suuri seikkailu on satu, joka kertoo Pikku-Särjen tarinan oman parvensa syrjityimmästä sintistä Itämeren kuuluisimmaksi taidesärjeksi, eSärjeksi! Satu sopii niin lapsille kuin aikuisillekin Itämeren maailmaan uppoutumiseen. Voit kuunnella sadun äänisatuna, lukea sen itse tekstimuodossa tai uppoutua sen tunnelmaan kirjastoissa ja museoissa, jotka ovat listanneet sadun osaksi Itämeripäivän ohjelmaansa! Sadun lukijana kuullaan koko kansalle tuttu Avara luonto -ääni Jarmo Heikkinen. Tarinan on kirjoittanut Hannele Hautaniemi.

Kuuntele satu:


Lataa Pikku-Särjen suureen seikkailuun liittyvät materiaalit:

Jaa värityskuva ja sarjakuva somessa muidenkin iloksi tunnisteilla #itämeripäivä ja #käytäsärkeä.

Vinkkejä sadun käyttöön Itämeripäivänä:

  • Järjestäkää museoonne tai kirjastoonne ohjattu satuhetki tai rauhallinen nurkkaus, jossa sadun voi kuunnella itse värityskuvaa väritellen tai sarjakuvaa täydentäen.
  • Lue tai soita satu päiväkodin satuhetkessä ja anna värityskuva kuuntelupuuhaksi!
  • Tarjoa koululaisille Itämeri-aiheeseen virittävä aamunavaus soittamalla satu luokassa tai keskusradiossa. Tämän jälkeen lapset voivat keksiä omat tekstinsä sarjakuvaan ja voitte jutella tarinan sanomasta yhdessä.
  • Tarjoatko ravintolassasi Itämerimenun inspiroimia annoksia? Tulosta satu perheille luettavaksi ruokaa odotellessa.
  • Kuuntele satu yhdessä lapsen kanssa kotona. Tutustukaa sitten yhdessä Käytä särkeä -tarjontaan museoissa ja kirjastoissa!

Itämeripäivän tekoja

Hae inspiraatiota omaan tekoosi tutustumalla muihinkin Itämeripäivän tempauksiin: Pulahdus – Muistojen meri – Itämerimenu.

#itämeripäivä