Seabin-meriroskis palveluksessanne | Itämeripäivä
© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Wärtsilä Oyj Abp

Seabin-meriroskis palveluksessanne

Seabin Projektin tavoitteena on, ettei maailmassa enää tarvittaisi Seabinejä. Merten muoviroska on kuitenkin globaali ongelma, ja siksi Seabinin kaltaisille innovaatioille on yhä käyttöä. Näin Itämeripäivän alla saimmekin kartalle yhden uuden meriroskiksen, kun Tallinnaan asennettiin maan ensimmäinen Seabin.

Seabin syntyi australialaisten Andrew Turtonin ja Pete Ceglinskin kyllästyttyä surffaamaan likaisessa meressä. Niinpä vuonna 2015 kaverukset innovoivat meriroskiksen, joka keräisi vedessä ajelehtivaa roskaa. Nyt Seabineja on jo 860, ja voit törmätä niihin satamissa ympäri maailman. Nämä meriroskikset ovat keränneet merestä yli miljoona kiloa jätettä – ja Seabin onkin oikeutetusti listattu yhtenä maailman parhaimmista innovaatioista.

Seabin toimii sähköllä; se pumppaa lävitseen vettä napaten samalla virran mukana kelluneet roskat sisällään olevaan verkkoon. Roskien lisäksi Seabin kykenee suodattamaan veden pinnalta öljyjä. Tätä putsaustyötä Seabinit tekevät ahkerasti 24/7.

Kuinka ensimmäinen Seabin-meriroskis sitten ajelehti Australiasta Itämerelle? Sen mahdollisti Wärtsilä, josta tuli vuonna 2017 ensimmäinen teollisuusyritys projektia tukemaan. Wärtsilä kehittää ympäristöystävällisempiä ratkaisuja meriteollisuudelle, ja näin ollen Wärtsilän ja Seabin Projektin tavoitteet olivat hyvin linjassa. Kumppanuus osoittaakin, että kestävämmän yhteiskunnan rakentamisessa tarvitaan monenlaisia tekoja, ja että ympäristöongelmat ratkeavat vain yhteistyöllä.

Vuoteen 2020 mennessä Wärtsilä on lahjoittanut yli 40 Seabiniä ympäri maailman. Neljä niistä on Suomessa – Turussa, Raumalla, Helsingissä, sekä Hangossa – jossa vapaaehtoiset huolehtivat säännöllisestä tyhjennyksestä. Tyhjennyksessä meriroskisten sisältö punnitaan ja tutkitaan, jotta Seabinien ympäristöllistä vaikuttavuutta voidaan seurata. Viides Itämerta puhdistava Seabin lahjoitettiin Tallinnan kaupungille heinäkuussa 2020, ja nyt nämä viisi Seabinia auttavat päivä päivältä Itämerta voimaan paremmin.

#itämeripäivä