© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Tapahtumat

John Nurmisen Säätiö & merelliset organisaatiot

Itämerifest

Itämerifest on koko perheen merellinen ilmaistapahtuma Helsingissä Pakkahuoneenlaiturilla. Itämeripäivänä 29.8.2024 klo 12 – 19 järjestettävässä tapahtumassa pääsee tutustumaan merentutkimusalus Arandaan, sen laitteistoihin ja aluksella tehtävään tutkimukseen. Laiturialueen teltoissa kerrotaan muun muassa Itämeren hylyistä, vesistöjen suojelusta sekä ympäristöystävällisestä veneilystä ja ruokavaliosta. Lapsille on tarjolla jännittävä jätevesityöpaja ja hauskoja tietokilpailuja palkintoineen.

 

Tutustu ohjelmaan:

Tutkimusalus Aranda: Syke, FINMARI, Harakan luontokeskus, Ilmatieteen laitos & HSY

Tutkimusalus Arandalla esitellään Itämeren ympäristöongelmia, merentutkimusta sekä tietenkin laivaa itseään. Työpajassa voi tutustua myös jäteveden puhdistukseen. Lapset ovat tervetulleita Arandalle valvovan aikuisen seurassa, mutta aluksella ei ole turvallista liikkua syli-ikäisten lasten kanssa. Turvallisuussyistä emme ota Arandalle vastaan päiväkotiryhmiä tai muita lapsiryhmiä. Ryhmät ovat tervetulleita tutustumaan laiturialueen ohjelmaan.

Teltta 1: Radio Helsinki
Radio Helsinki tekee suoraa lähetystä Itämerifestistä klo 13.00-16.00! Tule kuulemaan mielenkiintoisia haastatteluja merellisistä teemoista.

Teltta 2: John Nurmisen Säätiö & Baltic Sea Services
Itämerifestin lapsivieraat pääsevät suorittamaan leikkimielisen testin, jossa arvuutellaan Itämeren eri lajeja. Palkinnoksi jaamme meriaiheisia siirtotatuointeja ja tarroja. Aikuiset pääsevät testaamaan tietämyksensä Itämeren historiasta sekä kuulemaan tietoiskuja merentutkimuksesta ja meren pelastamiskeinoista. Teltallamme voi tehdä myös ostoksia – myynnissä on John Nurmisen Säätiön julkaisemia kirjoja, vaatteita ja retkeilytuotteita. Elokuussa julkaistavan Sodan sumua -teoksen kirjailijat Juha “Roope” Flinkman ja Jouni Polkko signeeravat teoksia ja kertovat Itämeressä lepäävistä hylyistä, merentutkimus Arandasta sekä vedenalaisesta valokuvaamisesta. 

Teltta 3: Ocean Ladies & Naispurjehtijat
Naispurjehtijat on noin 500 aktiivisen naisen valtakunnallinen pursiseura. Järjestämme koulutuksia, seminaareja ja jäsenpurjehduksia. Itämerifest-tapahtumassa kerromme ympäristöystävällisestä veneilystä ja siitä, minkälainen merkitys esimerkiksi ruokavaliolla on Itämeren tilaan.

Teltta 4: Aktivistimummot
Tervetuloa kuulemaan, millaisia vesistöjen ja Itämeren tilaa parantavia asioita sinä voit tehdä omalla mökkirannallasi. Järjestämme aiheesta myös tietokilpailun. Rannat ovat ihmisten ja elinympäristöjen rajapintoja, joilla yhdistyvät ilmastonsuojelu, luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja vesiensuojelu. Aktivistimummot-liikkeen tavoitteena on turvata tuleville sukupolville maailma, jossa voi elää. Mummot korostavat kohtuutta ja empatiaa hyvän elämän rakennuspalikoina.

Teltta 5: ELY-keskukset
ELY-keskusten yhteisellä teltalla voit tutustua mm. Helmi-elinympäristöohjelmaan ja Helmi-luonnonhoitotöihin, Itämeren suojeltuihin luontotyyppeihin, vesien- ja merenhoitoon, rannikkovesien tilaan ja ajankohtaisiin hankkeisiimme. Lisäksi voit testata osaamistasi saaristolintuvisassamme!

Teltta 6: Suomen ympäristökeskus Syke & Ympäristöministeriö
Suomen ympäristökeskuksen meritutkijat esittelevät, mitä Itämerelle kuuluu juuri nyt! Pääset tutustumaan tänä vuonna julkaistavan Suomen meriympäristön tila-arvion teemoihin niin kuvien kuin pienten tehtävien parissa. Ympäristöministeriö vastaa kysymykseen, onko heidän työnsä enemmän harmaata kuivaa byrokratiaa, vai haastavaa maailman pelastamista? Pääset kuulemaan ympäristöministeriön merensuojelutoiminnasta, kun merenneidot ja Poseidonin pojat kertovat monikansallisista sopimusneuvotteluista, ja Ahti-ohjelman vetäjät kertovat, miten Itämeri pelastetaan jos valuma-alueella tehdään oikeat toimet!

Teltta 7: Helsinki Commission – HELCOM
HELCOM on työskennellyt 50 vuotta kaikkien Itämeren rannikkovaltioiden välillä paremman meriympäristön puolesta. Miten Itämeren ekosysteemi todella nyt voi – ja miksi? Tule keskustelemaan uusimman meren tilan arvioinnin tuloksista ja siitä, mitä asialle voi tehdä. Ota selvää, mikä on tällä hetkellä tärkeintä kansainvälisessä merensuojelussa – ja tutustu jännittäviin kehitteillä oleviin peleihin!

Teltta 8: Rotarypiiri 1420 – Itämeri-foorumi
Vuoden coolein ulkoilutapahtuma on Silakkasoutu ja Silakkapatikka Itämeren hyväksi 6.10.2024. Tule tutustumaan ja ilmoittautumaan! Kerromme myös rotareiden yhteistyöstä Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Kesäisin osallistumme sinileväseurantaan meri- ja järvialueilla. Kansalaistiedetoimintaa on myös osallistuminen meren roskaantumistutkimukseen. Kolmesti vuodessa rotarit laskevat ja luokittelevat kaikki roskat viidellä ns. seurantarannalla eri puolilla Suomea. Arvauskilpailu: Kuinka kauan kestää arkisten roskien hajoaminen meressä? Takuulla ällistyt. Syken ympäristökasvatukseen kehittämä ja rotaryklubien kouluille jakelema Vesireppu innostaa koululaisia tutkimustyöhön.

Teltta 9: Helsingin satama
Tule Helsingin Sataman pisteelle kuulemaan, miten kauppamerenkulun satamassa otetaan huomioon ympäristöasiat ja Itämeri.

Teltta 10: Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) teltan kesäisessä juhlapöydässä opit, miten saada ruoasta sopivasti proteiinia. Kuulet, miten ruokasi vaikuttaa Itämereen ja terveyteesi. Saat teltalla tietoa myös hulevedestä ja siitä, miten se liittyy Itämeren roskaantumiseen. Lapsille on jaossa hauskoja puuhakirjoja. Järjestämme telttapisteen lisäksi tutkimusalus Arandalla työpajan, jossa pääset harjoittelemaan jäteveden puhdistamista. Työpajaan voi osallistua koko tapahtumapäivän ajan klo 12.00-19.00

Teltta 11: Vantaan kaupunki & Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys
Tervetuloa kuulemaan, miten kaupunkilaiset voivat omilla toimillaan parantaa lähivesistöjen tilaa. Pisteellä esitellään Vantaanjoen valuma-aluetta ja Vantaanjoen merkitystä Itämeren kannalta. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin Vantaanjoen vedestä ja kuormituksesta, virkistyskäytöstä, kalastosta, PFAS-yhdisteistä tai muista mieltäsi askarruttavista asioista. Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys edistää vesiensuojelua ja virkistyskäyttöä toimialueellaan Riihimäeltä Helsinkiin ja Espoosta Sipoon rajalle. 

Teltta 12: Pidä Saaristo Siistinä
Pidä Saaristo Siistinä ry:n teltalla pääset testaamaan näppituntumaasi roskapihdeillä. Osaatko laittaa oikeaan koriin muovin tai lasin ja arvata oikein missä ajassa ne hajoavat joutuessaan veteen? Perheen pienimmille palkintona tarroja ja tatuointeja. Saat myös hyvät ohjeet, miten järjestää Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoot, ja kotiinviemisiksi voit ostaa Roope-tuotteita!

Pakkahuoneenlaituri, Eteläranta 7, Helsinki
12:00 - 19:00
icon/accessibility Created with Sketch. Tapahtumaan ei ole esteetön pääsy.
icon/fee Created with Sketch. Tapahtuma on ilmainen.