© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Tapahtumat

Merikeskus Vellamo

Itämeripäivä Vellamossa

Merikeskus Vellamossa vietetään Itämeripäivää merellä ja meren hyväksi työskentelevien asiantuntijoiden luentojen siivittämänä. Luvassa on puheenvuoro vieraslajeista ja viranomaistoiminnasta Itämeren turvana. Tilaisuus lähetetään suorana verkossa klo 12-13 ja se on katsottavissa Vellamon Youtube-kanavalla kahden viikon ajan.

Miina Karjalainen: Vedenalaiset vapaamatkustajat

Itämerellä liikennöi vuosittain lähes 8 000 laivaa, ja lisäksi Itämerellä on käytössä noin 3,5 miljoonaa huvivenettä. Nämä alukset muodostavat eräänlaisen liikkuvan saariston vesieliöille, jotka voivat joko kiinnittyä alusten pohjiin tai päätyä painolastivesisäiliöihin meriveden mukana. Osa näistä ”vapaamatkustajista” on vieraslajeja, jotka eivät ilman ihmisen tarjoamaa apua päätyisi luontaisen esiintymisalueensa ulkopuolelle. Uudessa ympäristössä vieraslajien vaikutukset voivat kuitenkin olla arvaamattomia. Miten vieraslajien leviämistä voidaan estää? 20 minuutin mittaisen esityksen pitää projektitutkija, FT Miina Karjalainen Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus Merikotkasta.

Mikko Hirvi: Rajavartiolaitos merellisenä viranomaisena

Maailman vilkkaimmin liikennöityihin merialueisiin kuuluva Itämeri tarvitsee suojaa. Ympäristövahinkojen uhka on jatkuvasti läsnä ja onnettomuuden sattuessa vaarassa ovat myös ihmishenget. Suomessa johtava meripelastusviranomainen on Rajavartiolaitos, jonka vastuulla ovat niin rajaliikenteen valvonta, ihmishenkien turvaaminen kuin ympäristövahinkojen torjunta avomerellä. Esimerkkinä toiminnasta käytännössä on Kotkassa samalla viikolla järjestettävä suurharjoitus Balex Delta. Yhtä laajaa ja monikansallista ympäristövahinkojentorjuntaharjoitusta ei Suomessa ole Rajavartiolaitoksen johdolla aiemmin toteutettu. Harjoitukseen osallistuu useita yksiköitä ja asiantuntijoita muun muassa Saksasta, Tanskasta, Puolasta, Ruotsista, Latviasta ja Virosta. Miten Itämerta ja sillä liikkuvia suojellaan uhilta ja onnettomuuksilta? Rajavartiolaitoksesta merellisenä toimijana pitää 20 minuutin mittaisen esityksen Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

Esitykset lähetetään suorana Merikeskus Vellamon Youtube-kanavalla, jossa tallenne on myös kahden viikon ajan katsottavissa. Linkki tilaisuuden taltiointiin julkaistaan ennen tapahtumaa Merikeskus Vellamon verkkosivuilla tapahtumatiedoissa. Tilaisuuden järjestävät Suomen merimuseo ja Merivartiomuseo.

 

12:00 - 13:00
Merikeskus Vellamo
icon/accessibility Created with Sketch. Tapahtumaan on esteetön pääsy.
icon/fee Created with Sketch. Tapahtuma on ilmainen.