Nouseeko Itämeren pinta 29.8.? Itämeripäivänä tavoitellaan pulahdusennätystä
Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön aloittama kansainvälinen meren juhlapäivä, jota vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina Itämeren ympärysvaltioissa. Itämeripäivä 29.8. huipentuu pulahdukseen Itämeressä tai lähivesistöissä kello 18. Itämeripäivän tekijät haastavat kaikki pulahtamaan.
Itämeren valuma-alueella eli alueella, jolla asuvien ihmisten teot vaikuttavat Itämereen, asuu 90 miljoonaa ihmistä. Koko Suomi itäisintä Lappia lukuun ottamatta kuuluu Itämeren valuma-alueeseen.
”Jos kaikki 90 miljoonaa pulahtaisivat mereen, epätieteellisen laskelman mukaan merenpinta saataisiin kohoamaan alle parikymmentä mikrometriä. Ihminen vaikutus mereen on siis pulahtaessa hyvin pieni, mutta maalla toimemme vaikuttavat sen hyvinvointiin ratkaisevasti”, kertoo Itämeripäivän koordinaattori Maija Soljanlahti John Nurmisen Säätiöstä.
Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arvion mukaan valtamerten pinta saattaa nousta parista kymmenestä senttimetristä jopa puoleen metriin ilmaston lämpenemisen seurauksena vuosisadan loppuun mennessä. Vaikutukset näkyvät myös Itämerellä: ilmastonmuutos kiihdyttää kotimeremme suurimpia ongelmia, eli rehevöitymistä ja luontokatoa.
”Meri tuottaa meille ihmisille paljon hyvinvointia muun muassa kesä- ja talviuintien muodossa, mutta suojelutoimista huolimatta meremme ei voi hyvin. Itämeripäivän tavoitteena onkin sekä juhlistaa ainutlaatuista mertamme että lisätä tietoisuutta sen tilasta. Meistä jokainen voi tehdä toimia hyvinvoivan meren eteen”, Soljanlahti sanoo.
Tapahtumia, tekoja ja lupauksia Itämeren hyväksi
Itämeripäivää vietetään nyt kuudetta kertaa. John Nurmisen Säätiön perustama juhlapäivä Itämerelle on levinnyt kaikkiin Itämeren ympärysmaihin. Tänä vuonna Itämeripäivän tapahtumia voi löytää Suomen lisäksi ainakin Virosta, Ruotsista, Latviasta, Liettuasta ja Saksasta.
Suomessa Itämeripäivää vietetään sadoissa tapahtumissa, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Turussa, Porvoossa, Oulussa, Torniossa, Savonlinnassa ja Raumalla. Monissa kouluissa ja päiväkodeissa Itämeripäivä aloitetaan aamunavauksella ja ruokailussa tarjotaan Itämeri-ystävällinen lounas, esimerkiksi Itämerestä vastuullisesti pyydettyä kalaa.
Itämeripäivää voi tapahtumien lisäksi viettää myös tekemällä Itämeri-lupauksen tai teon Itämeren hyväksi. Itämeri hyötyy esimerkiksi ruokavalion muuttamisesta kasvispainotteisemmaksi, lentämisen ja yksityisautoilun vähentämisestä sekä veneen septitankin tyhjentämisestä maissa.
”Monet työnantajat ja organisaatiot viettävät Itämeripäivää työpaikoilla. Työporukat esimerkiksi lähtevät keräämään roskia tai pulahtavat mereen. Jotkut saattavat pitää vaikkapa aamujoogahetken rannalla. Itämeripäivä on erinomainen tapa osallistaa henkilöstöä pohtimaan vastuullista elämäntapaa ja tekemään ympäristövastuullisia tekoja”, Soljanlahti kertoo.
Lisätietoja medioille
Haastateltavia Itämeripäivään liittyen:
Itämeren tila ja suojelukeinot, suomalaisten suhde Itämereen:
John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt. John Nurmisen Säätiön viestinnän kautta: viestintäpäällikkö Johanna Suni p. 0405154216
Itämeripäivä ja päivän merkitys:
Itämeripäivän koordinaattori Maija Soljanlahti, John Nurmisen Säätiö, p. 050 463 99305
Itämeripäivän tapahtumia voi etsiä Itämeripäivä.fi -tapahtumakalenterista. Tapahtumia voi selata paikkakunnan, teeman tai kellonajan mukaan.
Itämeripäivä Turussa: Itämerihaasteen koordinaattori, Natalie Helenius, p. 044 9072134
Itämeripäivä Porvoossa: Hamarin purjehtijat ry, tiedottaja Milla Jokisaari p. 040 5777850
Itämeripäivä Oulussa: Mirja Vehkaperä, Bothanian Arc, p. 0505121949
Suomen suurin pulahdus Hietsussa, kansalaisten uimataito: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Niko Nieminen p. 400 469 202