© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Gärningar

Östersjöstund

Tillbringa en Östersjöstund uppslukad av havsberättelser! Besök till exempel en utställning med havet som tema, läs Östersjölitteratur eller lyssna på Mörtsagan tillsammans med de yngsta i familjen. Östersjöstunden är tänkt som ett tillfälle att lära känna den unika kulturen och naturen kring vårt hemhav. Du kan tillbringa en Östersjöstund när som helst under Östersjödagen.

Dela din stund till glädje för andra med hashtaggen #östersjödagen.

Utställningar, teater och lästips

På Östersjödagen ordnar museer, teatrar och andra aktörer intressanta utställningar, guidade turer, workshops och föreställningar med Östersjön som tema. På biblioteken handlar Östersjödagen om bland annat bokutställningar, lästips, dikt- och läsutmaningar, sagostunder, pyssel och färgläggning.

Kolla in programutbudet på sidan Evenemang och välj egna favoriter för din Östersjöstund.

Du kan också tillbringa Östersjöstunden på din egen soffa eller till exempel med en gemensam paussyssla på din arbetsplats. Välj en bok om havet, lyssna på podcasten mitt Östersjön eller samla dina kollegor och se en film om Östersjön.

Vi bjuder in bibliotek, museer och andra kulturaktörer att delta

Vi uppmuntrar museer, bibliotek, teatrar och andra kulturaktörer att delta i Östersjöstunden genom att ordna utställningar, guidade visningar, workshops och föreställningar om Östersjön för allmänheten.

Inför Östersjödagen kan biblioteken till exempel sammanställa en bokutställning eller bokhörna med böcker om havet, och museerna ordna en workshop eller installation med Östersjötema.

Kulturevenemang som är öppna för allmänheten kan anmälas med denna blankett.

Östersjöstund för barn

Östersjödagen erbjuder daghem, skolor och hem en saga med Östersjötema, inklusive pysseluppgifter. Sagan kan läsas eller avlyssnas på denna:


  • Färglägg serien om mörtens äventyr och hitta på texter för pratbubblorna!
  • Färglägg bilden om mörtens äventyr!

Dela bilden och serien på sociala medier till glädje för andra med hashtaggen #östersjödagen.

Tips för att använda sagan på Östersjödagen:

  • Läs eller spela upp sagan under daghemmets sagostund och ge färgläggningsbilden till barnen att pyssla med medan de lyssnar!
  • Skapa en lämplig stämning bland skolelever inför Östersjötemat genom att spela upp sagan i klassen eller på centralradio som morgonsamling. Sedan kan barnen hitta på egna texter till serien och ni kan tillsammans diskutera budskapet i berättelsen.
  • Lyssna hemma på sagan tillsammans med barnet.

På Östersjödagen ordnas också ett brett utbud av evenemang för barn. Kolla in programutbudet på sidan Evenemang.

#östersjödagen