© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Aktuellt

En infosession för Östersjödagen – Baltic Sea Day i Sverige

John Nurminens Stiftelse i samarbete med svenska Race For The Baltic ordnar en digital infosession för att i planera Östersjödagen – Baltic Sea Day på fredag den 26 mars kl. 9-11 (svensk tid). 

Vad? Information och planering av Östersjödagen – Baltic Sea Day, Sverige
Vilka? Aktörer som på olika sätt arbetar för ett friskare och renare hav och levande kultur
Var? Digitalt (i Teams)
När? Fredag den 26. mars kl 9.00–11.00 (svensk tid) 

Östersjödagen – Baltic Sea Day lanserades i Finland år 2019 av John Nurminens Stiftelse och kom snabbt att bli uppskattad av både arrangörer och besökare. Förra året invigdes dagen av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, Finlands president Tarja Halonen och Finlands miljö- och klimatminister Krista Mikkonen. Även Sveriges miljöminister Isabell Lövin och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr deltog. Över 150 organisationer från Finland, Sverige, Estland och Ryssland medverkade genom att arrangera olika evenemang och gärningar. Under dagen kunde man till exempel ta ett dopp för Östersjön, äta en hållbar Östersjömeny eller njuta av utställningar, teater och musik med Östersjön som tema.

John Nurminens Stiftelse vill nu, i samarbete med svenska Race For The Baltic, sprida denna framgång till Sverige genom att samla svenska aktörer i ett gemensamt firande av vårt unika hav. Målet att få fler att lära sig mer om, njuta av och engagera sig i allas vårt Östersjön.

Alltid den sista torsdagen i augusti

Östersjödagen – Baltic Sea Day firas varje år den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. I år infaller firandet den 26 augusti från morgon till kväll.

Är din organisation intresserade av hur ni kan vara med och fira denna dag? Kom då till vårt första digitala möte den 26 mars om hur Östersjödagen – Baltic Sea Day kan firas i Sverige! Om du har andra organisationer som du tror skulle vara intresserade av att delta – dela då gärna inbjudan.

Anmäl dig senast den 24 marsdenna adressen.

Program:

 • Välkommen! -John Nurminens Stiftelse och Race For The Baltic
 • Intro – Varför firar vi Östersjödagen? -Tuula Putkinen, John Nurminens Stiftelse
 • Vem är med? Vad hände år 2020 i Sverige och vilka planer finns det för år 2021? – Anna Björn, Baltic Sea Science Center – Jaana Vikman, Finlandsinstitutet i Stockholm
 • Paus
 • Inspiration: Evenemangen och gärningar i Finland, Estland och Ryssland samt toppkampanjer och tips
  Tove Holm, Åbo stad och Östersjöutmaningen
  Lotta Ruokanen, Helsingfors stad
  Roosa Mikkola, Marthaförbundet i Finland
  Janne Wikström, Hanaholmen, kulturcentrum för Sverige och Finland
  Rights & Brands och Moomin Characters
 • Vad händer sedan? Tidtabell för året 2021
 • Diskussion

Läs mer på Östersjödagen: www.östersjödagen.fi

Race For The Baltic

Race For The Baltic är en ideell stiftelse grundad av Zennström Philanthropies. Stiftelsens uppgift är att förbättra Östersjöns hälsa genom att fokusera på de kostnadseffektiva och lösningsorienterade projekt som visar den största potentialen att förbättra Östersjöns tillstånd.
www.raceforthebaltic.com

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar

Syftet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för framtida generationer. Stiftelsen som har belönats för sin kunskapsförmedling och produktion av havsrelaterad kulturinformation. I stiftelsens projekt för ett rent Östersjön förbättras Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. Arbetet styrs med hjälp av mätbara resultat och effektivitet.
www.johnnurmisensaatio.fi/sv

#östersjödagen