© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Gärningar

Östersjöstund

Tillbringa en Östersjöstund uppslukad av havsberättelser! Besök till exempel en utställning med havet som tema, läs Östersjölitteratur eller lyssna på Mörtsagan tillsammans med de yngsta i familjen. Östersjöstunden är tänkt som ett tillfälle att lära känna den unika kulturen och naturen kring vårt hemhav. Du kan tillbringa en Östersjöstund när som helst under Östersjödagen 29.8.2024.

Dela din stund till glädje för andra med hashtaggen #östersjödagen.

Utställningar, teater och lästips

På Östersjödagen ordnar museer, teatrar och andra aktörer intressanta utställningar, guidade turer, workshops och föreställningar med Östersjön som tema. På biblioteken handlar Östersjödagen om bland annat bokutställningar, lästips, dikt- och läsutmaningar, sagostunder, pyssel och färgläggning.

Kolla in programutbudet på sidan Evenemang och välj egna favoriter för din Östersjöstund.

Du kan också tillbringa Östersjöstunden på din egen soffa eller till exempel med en gemensam paussyssla på din arbetsplats. Välj en bok om havet, lyssna på podcasten mitt Östersjön eller samla dina kollegor och se en film om Östersjön.

Vi bjuder in bibliotek, museer och andra kulturaktörer att delta

Vi uppmuntrar museer, bibliotek, teatrar och andra kulturaktörer att delta i Östersjöstunden genom att ordna utställningar, guidade visningar, workshops och föreställningar om Östersjön för allmänheten.

Inför Östersjödagen kan biblioteken till exempel sammanställa en bokutställning eller bokhörna med böcker om havet, och museerna ordna en workshop eller installation med Östersjötema.

Kulturevenemang som är öppna för allmänheten kan anmälas med denna blankett.

Östersjöstund för barn

Lilla Mörts stora äventyr

Östersjödagen erbjuder daghem, skolor och hem en saga med Östersjötema, inklusive pysseluppgifter. Sagan kan läsas eller avlyssnas på denna:


  • Färglägg serien om mörtens äventyr och hitta på texter för pratbubblorna!
  • Färglägg bilden om mörtens äventyr!

Dela bilden och serien på sociala medier till glädje för andra med hashtaggen #östersjödagen.

Tips för att använda sagan på Östersjödagen:

  • Läs eller spela upp sagan under daghemmets sagostund och ge färgläggningsbilden till barnen att pyssla med medan de lyssnar!
  • Skapa en lämplig stämning bland skolelever inför Östersjötemat genom att spela upp sagan i klassen eller på centralradio som morgonsamling. Sedan kan barnen hitta på egna texter till serien och ni kan tillsammans diskutera budskapet i berättelsen.
  • Lyssna hemma på sagan tillsammans med barnet.

Fåglar i Östersjön – en utställning för skolbarn

Raimo Sundelin, känd som yrkesfotograf, fyrentusiast och naturvän, har fotograferat skärgården under decennier på tusentals naturutflykter. Utställningen Fåglar i Östersjön har satts ihop av de bilder Sundelin fångat, och den kan ses i Digimuseet på finska, svenska och engelska.

Boken Havet är din bästa kompis

Lasse Åberg ritar och berättar i denna lekfulla bok den fantastiska historien om livet under ytan och om hur vi kan ta hand om våra hav – som ju är förutsättningen för allt liv på jorden. Här finns stora valar, små fiskar, modiga dykare, mystiska vrak och mycket mer. Hela boken är fylld av spännande fakta och roliga iakttagelser, berättade på Lasse Åbergs finurliga sätt. Boken finns online, uppläst av Lasse Åberg!

Lärarhandledning kopplad till boken
I lärarhandledningen får du förslag på hur du kan arbeta med boken. Du får tips på sätt att introducera, läsa och bearbeta boken. Använd dig gärna av tipsen rakt av, eller inspireras av dem när du skapar egna övningar och aktiviteter. Sist i lärarhandledningen finns ett aktivitetshäfte. Det består av kopieringsunderlag med uppgifter och pyssel. Lärarhandledningen går att ladda ner under fliken För skolan och biblioteket.

 

På Östersjödagen ordnas också ett brett utbud av evenemang för barn. Kolla in programutbudet på sidan Evenemang.

Henkilö lukee meren äärellä.
#östersjödagen