© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Aktuellt

Idag firas Östersjödagen i 6 länder och 27 städer

Idag, den 26 augusti, är det Östersjödagen. Dagen lanserades 2019 av John Nurminens Stiftelse för att fira Östersjöns unika natur och kultur. Olika organisationer i 6 olika länder runt om Östersjön firar dagen genom att arrangera olika evenemang och aktiviteter.

Målet med temadagen, som firas den sista torsdagen i augusti varje år, är att belysa alla de frågor som är viktiga för ett friskt och välmående hav samt att uppmuntra medborgarna i länderna runt Östersjön att göra konkreta aktiviteter för att fira, och hjälpa, havet. Förutom att vara en sommarfestival, syftar firandet till att sprida information om marin natur, kultur och historia.

Dagens program innehåller bland annat konserter, utställningar, workshops, föreläsningar, filmer, teaterföreställningar, fysiska aktiviteter och skräpdyk. Totalt medverkar 27 städer från 6 länder runt Östersjön i firandet. I Sverige mjukstartade firandet förra året och har i år slagit rekord med över 30 organisationer som deltar på olika sätt.

”Östersjödagens program är ett samskapande av över 200 arrangörer. Allt från städer och företag till restauranger och muséer medverkar. Mitt under coronapandemin är detta resultatet av en fantastisk gruppinsats! Vårt gemensamma mål är att genomföra evenemang och aktiviteter som engagerar alla våra olika sinnen och på så sätt sätta fokus på Östersjön ”, förklarar Annamari Arrakoski-Engardt, VD för John Nurminens Stiftelse.

Mat är ett av Östersjödagens huvudteman. Att njuta av hållbart fångad fisk som mört, braxen, strömming eller abborre är ett bra sätt att hjälpa Östersjön att må bättre. Med fiske kan vi till exempel återcirkulera övergödande näringsämnen från hav till land. Personer med kulinariska ambitioner kan också skapa sina egna Östersjömenyer med hjälp av tipsen på Östersjödagens webbsida.

I Sverige arrangeras bland annat en Östersjökoncert i samarbete mellan Östersjöfestivalen/Sveriges Radio och Sjöhistoriska museet. Forskarsamtal och rundabordssamtal på Skansen. En digital Baltic Breakfast av Stockholms Universitets Östersjöcentrum. En swim-run tävling mellan Arholma och Landsort. Skräpdyk med Håll Sverige Rent och Rena Mälaren samt mycket, mycket mer. Mer om evenemangen och aktiviteterna finns på Östersjödagens webbplats östersjödagen.fi.

Stiftelsen Race For The Baltic samarbetar med John Nurminens Stiftelse för att koordinera och samordna aktörer i Sverige i syfte att öka deltagandet under Östersjödagen. Östersjödagen firas den sista torsdagen i augusti varje år. I år infaller Östersjödagen den 26 augusti.

#östersjödagen