© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

Elokuun 26. päivä juhlitaan Itämeripäivää – merellisiä tapahtumia 16 kaupungissa ja 6 maassa

Elokuun 26. päivä vietetään John Nurmisen Säätiön käynnistämää Itämeripäivää ja juhlistetaan Itämeren ainutlaatuista luontoa ja kulttuuria. Suomessa ja Itämeren rantavaltioissa järjestetään erilaisia merellisiä tapahtumia ja tekoja koko päivän.

Vuosittain elokuun viimeisenä torstaina vietettävän teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Kesäisen juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Päivän ohjelmatarjontaan lukeutuu muun muassa konsertteja, näyttelyitä, työpajoja, luentoja, elokuvia, teatteriesityksiä, liikuntaa ja rantojen siivoustalkoita.

Itämeripäivä tarjoilee monipuolisia aktiviteetteja myös eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Lapset pääsevät muun muassa askartelemaan kalamagneetteja ja jäälaivoja, kuuntelemaan satuja, seikkailemaan vesistöaiheisella tehtäväradalla ja seuraamaan merellistä balettia.

Juhlapäivään osallistuu 16 Suomen kaupunkia ja tapahtumia järjestetään myös Venäjällä, Liettuassa, Latviassa, Virossa ja Ruotsissa.

”Itämeripäivän ohjelmaa on rakentanut yli 200 tahoa kulttuuritoimijoista ja kaupungeista ravintoloihin ja yrityksiin. Tämä on upea joukkoponnistus koronan keskellä! Yhteisenä tavoitteenamme onkin toteuttaa tekoja ja tapahtumia, joilla ihmisten päät saadaan kääntymään kohti Itämerta”, kertoo John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Arrakoski-Engardt painottaa, että päivän henkeen kuuluvat myös erilaiset Itämeri-teot, joita voi toteuttaa koronaturvallisesti yksin tai pienen lähipiirin kesken. Itämeripäivän ohjelmaan sisältyy lisäksi erilaisia virtuaalitapahtumia.

Itämerimenu valtaa ravintolat ja kotikeittiöt – tarjolla yli 307 000 kala-annosta

Yksi Itämeripäivän pääteemoista on ruoka. Kotimaisella kestävästi kalastetulla kalalla eli särjellä, lahnalla, silakalla, muikulla ja ahvenella herkuttelu on hyvä keino auttaa Itämerta voimaan paremmin. Kalastuksen avulla voidaan poistaa vesistöistä merkittävä määrä rehevöittäviä ravinteita – Suomessa vesistä poistuu kalastamalla vuosittain yli 700 tonnia fosforia.

Ravintolat kutsuvatkin Itämeripäivänä syömään Itämeren ja lähivesien maukkaita, kestävästi pyydettyjä parvikaloja ja raikkaita satokauden kasviksia. Ravintoloiden lisäksi henkilöstöruokalat, koulut ja palvelulaitokset eri puolilta Suomea osallistuvat Itämeripäivään tarjoamalla yhteensä 307 000 Itämeri-ystävällistä ruoka-annosta.

Kokkausintoiset voivat loihtia myös oman Itämerimenunsa hyödyntämällä Itämeripäivän verkkosivuilta löytyviä vinkkejä, kuten päivän juhlinnassa mukana olevien Marttojen reseptivihkoa.

Itämeripäivää vietetään torstaina 26.8.2021.
Tapahtumia ja tekoja voi selailla Itämeripäivän verkkosivuilla
www.itämeripäivä.fi
Tapahtumat järjestetään viranomaissuositusten ja koronarajoitusten mukaisesti.

Lisätietoja:

Annamari Arrakoski-Engardt, FT
Toimitusjohtaja
John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi

Oona Piiroinen
Viestinnän asiantuntija
John Nurmisen Säätiö
puh. +358 (0)50 434 4879
oona.piiroinen (at) jnfoundation.fi

Kirsi Kurki-Miettinen
Viestinnän asiantuntija
John Nurmisen Säätiö
puh. +358 (0)50 463 9305
kirsi.kurki-miettinen (at) jnfoundation.fi

Itämeripäivä 26.8.2021
John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. 

www.itämeripäivä.fi –www.östersjödagen.fi – www.balticseaday.fi
#itämeripäivä #östersjödagen #balticseaday

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedonvälittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus.www.johnnurmisensaatio.fi