Pinnalla – Itämeren juhla Forum Marinumilla
Pinnalla on koko perheen Itämeren juhla Forum Marinumilla, jossa Turun merellisyys tuntuu tuulenvireessä ja näkyy korkealle kurottelevissa laivojen mastoissa. Osana Turun Itämeripäivää torstaina 29.8. järjestettävään juhlaan on vapaa pääsy klo 14–18.
Tapahtumassa pääsee tutustumaan Itämeren tutkimukseen ja kokeilemaan tutkimusmenetelmiä sekä oppimaan Itämeren tilasta ja Itämerta suojelevista toimenpiteistä. Forum Marinumin laituriin rantautuu tutkimusalus, ja piha-alueella luvassa on muun muassa hauskoja visoja, roskien keruuta ja luovaa kirjoittamista. Tapahtumassa voi nauttia myös elävästä musiikkista ja muista esityksistä. Itämeren juhlaa organisoivat Itämerihaaste ja Forum Marinum muiden Itämeritoimijoiden kanssa. Tervetuloa juhlimaan Itämerta!
Ohjelma:
14.00 Tapahtuman avaus: juontaja Lassi Lähteenmäki ja John Nurmisen Säätiön Maija Salmiovirta
14.15 Pormestari Minna Arven puheenvuoro ja Aurajoen naarausta yhdessä vuoden turkulaisten 2023 kanssa
14.50 Nykytanssiduetto Tunnemmeri: Tanssijat Noora Nest ja Rosa-Leigh Welters tulkitsevat tunnesidettään mereen nykytanssin keinoin. Teos käsittelee kaipuuta, rakkautta, pelkoa ja uskallusta ja haastaa myös katsojan tunnustelemaan omaa suhdettaan mereen.
15.00 Puheenvuoroja Itämeren suojelusta ja tutkimuksesta: Alueen Itämeri-toimijat
15.30 Kai Kuutamo Show: Kaikenikäisille soveltuva sirkusesitys, joka perustuu puheen, improvisaation, komiikan ja näyttävien jongleeraustemppujen yhdistelmään. Vuorovaikutus yleisön kanssa on merkittävässä roolissa, ja siksi esityksestä ovatkin vuosien varrella nauttineet niin lapset kuin senioritkin.
16.00 Joona & Linnut Duo: Monipuolisesti eri genrejä omaava bändi Joona & Linnut esittää ensimmäisen duo-keikkansa Itämeripäivänä. Turusta kotoisin oleva porukka vie kuuntelijan pimeiltä sisäpihoilta aurinkoisille niityille ja kaikkea siltä väliltä.
16.30 Archipelago Sea Jazz presents: Anssi Tirkkonen & Severi Sorjonen – Meren rytmit: Miltä kuulostaa Itämeri kahdella rumpusetillä? Merellinen Archipelago Sea Jazz -festivaalisarja tuo Itämeripäivänä vieraakseen kaksi lyömäsoitinten mestaria merikeskus Forum Marinumille. Harvinaisessa kahden rumpalin duokonsertissa on luvassa vastustamatonta groovea ja rytmin juhlaa Anssi Tirkkosen ja Severi Sorjosen tarjoilemana!
17.00 Turun Naispoliisilaulajat, lauluyhtye Sireenit: Turun Naispoliisilaulajien lauluyhtye Sireenit tuovat Lounais-Suomen poliisilaitoksen tervehdyksen Itämeripäivään! Laulamme mm. meriaiheisia lauluja moniäänisesti!
17.30 Rantojen roskat ja romut -ryhmä: ”Olipa kerran roska…” –runoja
17.45 Heidi Miikki: vertikaalitanssiteos Suomen Joutsenella. Heidi Miikin sooloteos Taking a stand for the Baltic Sea, ottaa kantaa Itämeren tilaan ja tarpeeseen toimia. Soolossa tavoitellaan vapautta, käsitellään uskallusta, lennetään kuin ninja ja kavutaan korkeammalle. Teos kertoo radikaalista ja aktiivisesta toivosta, uskalluksesta unelmoida ja olla kapinallinen.
Esitys Suomen Joutsenella.
Alueella myös:
16.00–17.30 Rantojen roskat ja romut -ryhmän kirjoitustyöpaja. Tule mukaan kirjoittamaan roskan tarina, tai rakkausruno merelle. Roskat tulee kierrättää ja meri pitää lauluista! Mitä näillä on tekemistä toistensa kanssa, se selviää ohjatussa kirjoituspajassa joen äärellä.
16.15–17.00 Kai Kuutamon jongleeraustyöpaja. Sirkustaiteilija Kai Kuutamon avoimessa työpajassa voi kokeilla jongleerausta eri välineillä. Mukaan työpajaan voi tulla ja myös lähteä voi missä kohtaa vain.
14.30, 15.30, 16.30 Viking Line ja Ville Viking: Lasten iki-ihana maskotti Ville Viking halattavissa Forum Marinumin pihalla tunnin välein.
Alueen teltoissa:
Alueella pääsee tutustumaan Itämeren suojeluun ja tutkimukseen seuraavien Itämeri-toimijoiden johdolla klo 14:00–18:00.
Centre for Sustainable Ocean Science (SOS), Åbo Akademi
Mitä kaikkea Itämeren rannoilta, pinnalta ja pinnan alta löytyy? Entä mitä sieltä voisi löytyä? Tule mielikuvittelemaan ja rakentamaan yhteistä Itämerimaisemaa!
Pidä Saaristo Siistinä ry
Osallistu Siisti Biitsi -rantojensiivoustalkoisiin! Adoptoi oma kylpyposankka 15.9. Posankka Racea varten. Tuo vanhat muoviset kalaverkkosi keräyspisteeseemme! Maskottimme Roope-hylje on paikalla.
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Vesiyksikön sekä KIPSI-, Gypreg- ja Baltic Reed -hankkeiden esittelyjä. Mukana esittelypisteellä mm. kuvia vedenalaisesta luonnosta, tietoa Itämeren tilasta, esimerkkejä järviruo’on hyödyntämisestä ja vesinäytteiden tunnistuskilpailu – kaikki osallistuvat palkitaan!
Turku AMK/ Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä
Tule tutustumaan Itämereen pintaa syvemmältä! Millaista on vedenalainen melu? Mikä on Aurajoen vedenlaatu juuri nyt? Miten haitalliset aineet vaikuttavat Itämereen? Turun AMK:n vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmän pisteellä pääset tutustumaan tutkimusryhmän toimintaan Itämeren hyväksi ja tutkimaan Aurajoen vedenlaatua tutkimusveneestä käsin.
Turun rotarit
Turun rotarit esittelevät Itämereen kohdistuvia hankkeita: – Vesireppua, se sisältää yksinkertaiset välineet ja ohjeet lähivesistön tutkimiseen – Sinileväseurantaa, rotarit toimivat yhteistyössä SYKEen kanssa osana virallista sinileväseurantaa – Järjestämme siivoustalkoita omilla alueillamme – Olemme mukana PSS:n Mahanpuruja muovista-kampanjassa.
Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun yliopisto
Saaristomeren tutkimuslaitoksen pisteellä pääset tutkijoiden opastuksella tutustumaan mm. silakkatutkimukseen ja tutkimuslaitoksen muuhun toimintaan Saaristomerellä.
Bioteknologian laitos, Turun yliopisto
Onko uimavedessä sinilevää? Bioteknologian laitoksen teltassa pääset kokeilemaan, miten pikatestillä voi testata, onko vedessä sinilevien erittämiä syanotoksiineja ja tutustumaan ympäristödiagnostiikan tutkimukseen.
Forum Marinumin auditoriossa:
Itämeriaiheisia video- ja kuvateoksia non-stoppina klo 14:00–18:00.
Kunnianosoitus Ainutlaatuiselle Saaristomerelle, 10 min.
Tuottaja: Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri. Kuvaus ja ohjaus Jaakko Ruola. Musiikki Jean Sibelius, Turun Filharmoninen orkesteri, joht. Leif Segerstam, Jean Sibeliuksen perikunnan myötävaikutuksella.
Vedenalaisia valokuvia Itämerestä, 3 min.
Itämeren vedenalainen maailma on ollut sukeltajien nähtävissä jo pitkään, antaen heille mahdollisuuden seurata sen monimuotoisuutta ja tilaa ajan myötä. Valokuvanäyttely on kooste Itämeren kauneudesta ja sen muutoksesta meidän vaikutusten seurauksena, sisältäen kuvia kaikista Suomen merialueista. Näe meremme vedenpinnan alta ja iloitse yhdessä VELMU:n 20 vuotisjuhlaa, jonka työpanoksen vuoksi Suomen meriluontoa on kartoitettu jo toistakymmentä vuotta.
Yhteysalukset ulkosaariston elämänlankana, 11 min.
Liisa Huiman kuvasarja dokumentoi yhteysalusten käyttöä eri vuodenaikoina.
Supikoirat ruovikoissa – Metsähallitus/Helmi-vieraspeto hanke, 7 min.
Helmi-vieraspetohanke esittelee dronella kuvattua videomateriaalia supikoiran käyttäytymisestä ruovikoissa. Olemme myös paikalla vastaamassa aiheesta herääviin kysymyksiin.
Silakka – Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun yliopisto, 3 min.
Suomen Purjelaivasäätiön ja Suomen nuorisopurjehtijoiden terveiset Itämereltä, 1 min.
Ainutlaatuinen Saaristomeri 2031, 3 min.
Tuottaja: Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri, kuvaus: Jaakko Ruola, käsikirjoitus Eka Ruola, kertoja Vesa Vierikko.