Rakkauskirjeitä merelle -ympäristötaideteos
Kuuntele rakkauskirjeitä merelle ja pohdiskele omaa luontosuhdettasi Turun Kesäkadulla
SISU-kollektiivi: Rakkauskirjeitä merelle
Turun Kesäkatu 3.6.–31.8.2024
Jos luonnolla olisi postilaatikko, millaisen kirjeen haluaisit sille lähettää? Mitä merellisyys merkitsee Sinulle?
Vahva luontosuhde rikastuttaa arkea ja vaikuttaa elämäntapoihimme – Rakkauskirjeitä merelle -teos haluaa herätellä jokaisen vastuuta hyvinvoivasta lähiluonnosta.
Kahden maisema-arkkitehdin, Sini Parikan ja Suvi Saastamoisen SISU-kollektiivi on toteuttanut yhdessä Turun kaupungin kanssa Kristiinankadun Kesäkadun maamerkiksi kierrätysmateriaalisen ympäristötaideteoksen Rakkauskirjeitä merelle.
Kesäkadun teosta varten kerättiin sähköisesti vapaamuotoisia rakkauskirjeitä, jotka kertovat ihmisten tunteista ja huolesta meriluontoa kohtaan. Kirjeistä kollektiivi kuratoi kokonaisuuden, joka välittää teoksen sisältä merellisen luonnon rakkaustarinaa ääneen puhuttuna nauhoitteena.
Ääniteos kiinnittää ohikulkijan huomion ja kannustaa kuulijaa pysähtymään teoksen äärelle, tutkimaan omaa luontosuhdettaan ja pohtimaan sen tuomaa arvoa. Ääniraidan kokonaiskesto on 28 minuuttia, ja se on kuunneltavissa päivittäin klo 7–22 elokuun loppuun saakka.
Millainen on suomalaisen luontosuhde? Miten se vaikuttaa käytökseemme tai valintoihimme? Voiko toisen luontosuhteesta oppia uutta? Huoli merten hyvinvoinnista kuuluu kaupunkilaisten rakkauskirjeistä ja jokainen meistä voi tehdä osansa.
Teoksen taustalla on huoli monimuotoisuudesta – luontokato näkyy myös pinnan alla. Monimuotoinen meriluonto on elinehto monille eliölajeille, mutta tutkimusten mukaan se lisää myös ihmisen hyvinvointia. Meret ovat metsien ohella tärkeimmät hiilinielut, mutta kasvihuonekaasujen liukeneminen meriveteen lisää happamoitumista. Tämä vaikeuttaa eliöiden toimintaa ja vaikuttaa koko ekosysteemiin. Jotta tulevaisuuden sukupolvilla säilyisi elinkelpoinen maapallo ja mahdollisuus nauttia elämyksellisiä luontokokemuksia, on meidän pysäytettävä luontokato.
Maailmaa syleilevä merellisyys inspiroi teoksen muodonantoa: kesäkadun maamerkkinä kohoaa jättimäinen merivuokko, jonka suurimmat uhat luonnossa ovat ilmastonmuutos ja ihmistoiminta. Merivuokko linkittää paikallisen luonnon osaksi globaalia ilmastokriisiä.
Kookas ja värikäs, riemua välittävä kierrätysmateriaaliteos tuo näkymättömän infrajätteen näkyväksi ja haluaa edistää kiertotalouden mahdollisuuksia. Kokonaisuus on valmistettu jätteeksi luokitelluista materiaaleista, jotka palautetaan näyttelyn jälkeen takaisin kiertoon. Pääasialliset rakennusmateriaalit ovat rakentamisesta jääneet kaapelinsuojaputket sekä havuvaneri, jotka on kerätty yhteistyössä Lassila&Tikanojan kanssa. Uusiokäyttöperiaate ulottuu ruuveihin ja maaleihin saakka.
Teos valittiin keväällä 2024 Turun kaupungin Pop-up-taiteen haussa Kesäkadun pääteokseksi.