© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Helsinki Shipyard

Itämerimenu Helsingin telakan ruokalassa

Helsingin telakan perinteisessä ruokalassa (https://telakkaruokala.fi/) toteutetaan Itämerimenu viikolla 35 – tavoitteena tuoda joka lounaalle jokin Itämeren innoittama ruokalaji.

Telakkalaiset ovat saaneet Murtajasta ruokaa jo 65 vuotta

Tammikuun 7. päivä vuonna 1959 oli kahdella tavalla merkittävä – Yhdysvallat tunnusti Fidel Castron johtaman Kuuban hallituksen ja Murtajan ruokala perustettiin. Kaupparekisteriin Murtaja merkittiin 9.1.1959 nimellä Ruokala osuuskunta Murtaja.

Murtajassa ei ole säilynyt vanhoja ruokalistoja ruokalan perustamisen ajoilta, mutta alla esimerkkejä 50-luvun suosituimmista ruoista:

Läskisoosi, Riisipuuro, Perunasoppa, Tirripaisti
Paistetut silakat, Pinaattikeitto, Kesäkeitto
Lihapullat ja -mureke, Maitokaali, Hernekeitto
Kaalikääryleet, Jauhelihakastike, Kalakeitto
Makaronilaatikko, Tilliliha, Lihakeitto
Nakkikeitto, Silakkalaatikko, Makkarakastike
Sienikastike, Makkarakeitto, Verimakkara

Ruokalakulttuurin nousuun Suomessa vaikuttivat 50-luvulle tyypilliset ilmiöt: kaupungistuminen, naisten työssäkäynti ja elintason kohoaminen. Sodan jälkeisen nopean kehityksen ansiosta Suomi lukeutui jo 1950-luvun lopulla hyvinvointivaltioiden joukkoon.