© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

Itämeripäivän reseptikisan voittajat valittu

John Nurmisen Säätiö ja Ammattikeittiöosaajat ry järjestivät yhteistyössä Kespron ja Kalatukku Erikssonin kanssa Itämeripäivä-aiheisen reseptikilpailun, jossa kannustettiin ammattikeittiöosaajia ideoimaan ruokaohjeita, jotka kunnioittavat itämerellistä ruokaperinnettä, huomioivat ravitsemussuositukset ja innostavat käyttämään Itämeren ympärillä viljeltyjä tai kasvavia raaka-aineita.

Kilpailun tavoitteena oli inspiroida ruoka-alan ammattilaisia suunnittelemaan tarjottavia Itämeripäivää varten. Itämeri-ystävällisellä ruualla herkuttelu on helppo ja hauska tapa juhlistaa Itämeripäivää. Kotimeren oma juhlapäivä on oivallinen hetki tarjota itämerellisiä makuja ja kertoa ravintolan asiakkaille vastuullisista ruokavalinnoista ja Itämeren alueen ruokakulttuurista.

Itämeripäivä-reseptikilpailun voittajaksi valittiin restonomiopiskelija Juha Ritolan menukokonaisuus, jossa tyrni antaa potkua hennolle hauelle ja lisukkeina tarjottavat kotimaiset juurekset tuovat kokonaisuuteen väriä ja makua. Ritolan kertoo inspiraationsa lähteekseen retket rannikolla: ”Tyrnimarjan hapokkuus sai minut ajattelemaan, että sillä voisi korvata kalan maustamisessa usein käytettävän sitruunan, jota ei tuoteta Itämeren ympäristössä.”

Kilpailussa kunniamaininnan sai Satu Korpijärven reseptikokonaisuus, jossa pääruokana oli kauraleivitetty ahven ja mukana monipuolisesti juureksia ja hernettä.

Kilpailussa jatkoon päässeet reseptit testanneet Keskon keittiömestari Harri Veckman ja Kalatukku Erikssonin keittiömestari Antti Reinikainen arvostivat kilpailijoiden raaka-ainevalintoja ja innokkuutta ideoida Itämeren ruokaperinnettä vastaavia ruokaohjeita.

Kuva: Liisa Huima