Östersjömenun | Östersjödagen
© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Gärningar

Östersjömenyn

Det enklaste sättet att delta i Östersjödagen är att äta östersjövänliga rätter! På Östersjödagen serverar restauranger och hemkök god mat av hållbart fiskad stimfisk från Östersjön och närliggande vatten, tillsammans med säsongens grönsaker. Ta en bild på din tallrik och lägg ut den på sociala medier med hashtaggarna #östersjödagen och #östersjömenyn.

Östersjömenyn minskar näringsbelastningen i vattendragen

Östersjön och många inlandsvattendrag lider av en alltför stor näringsbelastning. Att använda mört, braxen, strömming och abborre är ett kostnadseffektivt sätt att kämpa mot övergödningen av vattnen. Dessa fiskar är samtidigt en sund och miljövänlig proteinkälla.

Östersjömenyn i praktiken

Viktiga ingredienser i en Östersjömeny är braxen, mört, strömming och abborre. I vegetariska alternativ kan huvudingredienserna vara till exempel bönor, bondböna eller ärter.

Säsongens grönsaker, såsom blomkål, morot, broccoli och zucchini, kompletterar Östersjömenyn på ett läckert och färggrant sätt. Andra råvaror som sitter perfekt i en Östersjömeny är till exempel potatis, inhemska spannmål och bär, till exempel blåbär, svarta eller röda vinbär och krusbär.

Restauranger för Östersjön

Maten smakar särskilt gott när råvarorna valts med tanke på miljön! Leta reda på en favoritrestaurang där du kan delta i Östersjödagen genom att äta Östersjömenyn.

Restaurangägare kan skapa en östersjövänlig Östersjömeny för sin restaurang och anmäla sig som partner till Östersjödagen. På Östersjödagen kan din restaurang servera en rätt eller en hel meny som lagats på hållbart fiskad stimfisk från Östersjön och på andra hållbara, lokalt producerade ingredienser.

Egen Östersjömeny

Bli kock på Östersjödagen och trolla fram en meny som har verklig betydelse! Vi kan förbättra Östersjöns tillstånd genom att äta till exempel braxen, mört, strömming eller abborre. Då minskar vi havets övergödning.

Komponera och tillreda en Östersjömeny med vänner, arbetskamrater eller nära och kära, och anmäl er Östersjögärning på sidan Evenemang (anmäl gärningen).

Varje måltid har betydelse, och varje maträtt kan ge inspiration – dela ett foto på din Östersjömeny på Östersjödagen med hashtaggarna #östersjödagen och #östersjödagen! Idéer hittar du på adresserna

Se idéer för recept

#östersjödagen