© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Gärningar

Östersjömenyn

Det enklaste sättet att delta i Östersjödagen är att äta östersjövänliga rätter! På Östersjödagen serverar restauranger och hemkök god mat av hållbart fiskad stimfisk från Östersjön och närliggande vatten, tillsammans med säsongens grönsaker. Ta en bild på din tallrik och lägg ut den på sociala medier med hashtaggen #östersjödagen.

Östersjömenyn minskar näringsbelastningen i vattendragen

Östersjön och många inlandsvattendrag lider av en alltför stor näringsbelastning. Att använda mört, braxen, strömming, siklöja och abborre är ett kostnadseffektivt sätt att kämpa mot övergödningen av vattnen. Dessa fiskar är samtidigt en sund och miljövänlig proteinkälla.

Östersjömenyn i praktiken

Viktiga ingredienser i en Östersjömeny är braxen, mört, strömming, siklöja och abborre. I vegetariska alternativ kan huvudingredienserna vara till exempel bönor, bondböna eller ärter.

Säsongens grönsaker, såsom blomkål, morot, broccoli och zucchini, kompletterar Östersjömenyn på ett läckert och färggrant sätt. Andra råvaror som sitter perfekt i en Östersjömeny är till exempel potatis, inhemska spannmål och bär, till exempel blåbär, svarta eller röda vinbär och krusbär.

Hur deltar man?

 Vi bjuder in restauranger, caféer och personalrestauranger att delta

Komponera en Östersjövänlig rätt eller en hel Östersjömeny. Ni kan dessutom eller alternativt använda Östersjövänliga råvaror och skapa en picknickkorg för take-away eller en menypåse för tillagning hemma.

Vi uppmuntrar deltagarna att servera Östersjövänlig mat så ofta det passar – varför inte till exempel servera Östersjömenyn hela sommaren!

Restauranger och kaféer kan anmäla sin Östersjömeny på  Östersjödagens webbplats som ett evenemang, medan personalrestauranger kan anmäla sin Östersjömeny som en gärning.

Östersjömeny för hemmakockar och finsmakare

Fira Östersjödagen med något gott! Restauranger och kaféer som erbjuder Östersjövänlig mat hittar du här.

Du kan också själv gå in för att vara kock under Östersjödagen och på egen hand eller tillsammans med vänner trolla fram en meny som verkligen gör skillnad!

Vi kan förbättra Östersjöns tillstånd genom att äta hållbart fångad vildfisk såsom braxen, mört, strömming, siklöja eller abborre, eftersom fisket tar bort näringsämnen och därmed bromsar övergödningen. Här kan du ladda ner tomma menymallar när du vill skapa en egen Östersjömeny (zip)

Varje måltid gör skillnad och varje måltid kan vara en inspiration – dela därför en bild av din Östersjömeny med hashtaggen #östersjödagen och anmäl din egen meny eller ett recepttips på sidan Gärningar.

Se idéer för recept

#östersjödagen