© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Aktuellt

John Nurminens Stiftelse lanserar ny temadag för Östersjön

John Nurminens Stiftelse etablerar tillsammans med utvalda partner en ny tradition genom att utse den sista torsdagen i augusti till Östersjödagen. Till aktiviteterna inbjuds ett stort antal samarbetspartner som tillsammans ordnar Östersjödagen år 2020. Den årliga temadagen för Östersjön som inspirerar till tankar och handlingar firas med mångskiftande och delaktighetsskapande evenemang, jippon och utbildningar. Kampanjstarten sker i år i Helsingfors, men redan år 2020 firas temadagen också på många andra håll. Målet är att Östersjödagen i fortsättningen också firas i andra länder kring Östersjön.

John Nurminens Stiftelse etablerar tillsammans med utvalda partner en ny tradition genom att utse den sista torsdagen i augusti till Östersjödagen.  Helsingfors stad har lovat ställa upp som Östersjödagens samarbetspartner och stöd. Östersjödagen lanseras på Medietorget i Sanomahuset (Tölöviksgatan 2, Helsingfors) på torsdag 29.8.2019 med början kl. 8.30. Välkomstorden på morgonevenemanget framförs av borgmästare Jan Vapaavuori. Även Helsingfors festspel medverkar. Festivalens konstnärliga direktör Marko Ahtisaari berättar om planen för Östersjödagen år 2020.

Stiftelsens ombudsman Annamari Arrakoski-Engardt berättar om evenemangets bakgrund: ”Östersjön förtjänar en egen dag i kalendern. Den är ju vårt hemmahav, vår nationalskatt och vår bro ut i världen. Målet med Östersjödagen är att inspirera till konkreta åtgärder för att förbättra Östersjöns tillstånd, men också att lyfta fram havets unika och rika kulturarv. Det är viktigt att göra havet och dess historia kända, för samtidigt förstår vi varför det unika Östersjön måste skyddas.”

På morgonevenemanget får vi höra intressanta berättelser om dykning och experters åsikter om hur Östersjön mår och hur dess framtid ser ut.

Ordföranden för stiftelsens styrelse, sjöfartsrådet Juha Nurminen, musikern och tv-personligheten Mikko Kuustonen, specialforskaren och faktaboksförfattaren Roope Flinkman och producenten-regissören Marko Röhr diskuterar skönheten och sårbarheten av världen under vattenytan. Vetenskapsjournalisten och författaren Niko Kettunen kompletterar diskussionen med berättelser om de mångskiftande varelserna i haven.

Betydelsen av konsumenternas val och ödesgemenskapen mellan klimatförändringen och skyddet av Östersjön diskuteras av professor Jyri Seppälä (Finlands miljöcentral), specialforskaren Merja Saarinen (Naturresursinstitutet), journalisten Heli Saavalainen (Helsingin Sanomat) och professorn i miljöekonomi Markku Ollikainen (Helsingfors universitet). Diskussionen leds av Jukka Ruukki, chef för vetenskapsredaktionen vid Helsingin Sanomat och chefredaktör för tidningarna Tiede och Tiede Luonto.

Välkommen!

Läs mer om programmet på Östersjödagens webbplats (www.itämeripäivä.fi). Du kan också följa med programmet under dagen via livestream och i John Nurminens Stiftelses kanaler i de sociala medierna med hashtaggen #itämeripäivä.

På evenemanget ordnas kaffeservering.

Vad: Lansering av Östersjödagen
Tid: Torsdag 29.8.2019 kl. 8.30–11.00
Plats: Medietorget i Sanomahuset, Tölöviksgatan 2, Helsingfors

Program: www.itämeripäivä.fi
Diskutera: #itämeripäivä

Mer information:  

Ombudsman Annamari Arrakoski-Engardt
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi
Tfn 0400-477 878

Kommunikationsdirektör Tuula Putkinen
tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi
Tfn 0400-907 809

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar
Syftet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för kommande generationer. Stiftelsen som har belönats för sina kulturgärningar står för kunskapsförmedling och havsrelaterad information. I stiftelsens projekt för ett rent Östersjön förbättras Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. Arbetet styrs av mätbara resultat och effekter. www.johnnurmisensaatio.fi

#östersjödagen