© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

John Nurmisen Säätiö lanseeraa nimikkopäivän Itämerelle

John Nurmisen Säätiö käynnistää yhdessä valittujen kumppanien kanssa uuden tradition nimikoimalla elokuun viimeisen torstaipäivän Itämerelle. Mukaan kutsutaan laaja joukko yhteistyötahoja, joiden kanssa toteutetaan vuoden 2020 Itämeripäivä. Jokavuotista, tekoja ja ajatuksia inspiroivaa Itämeren teemapäivää vietetään monipuolisten ja osallistavien tapahtumien, tempausten ja koulutuksen parissa. Päivän lähtölaukaus tapahtuu Helsingissä, mutta jo vuonna 2020 teemapäivää juhlistetaan laajemmin. Tavoitteena on viettää Itämeripäivää jatkossa myös muissa Itämeren maissa.

Helsingin kaupunki on lupautunut Itämeripäivän yhteistyökumppaniksi ja tukikohdaksi. Itämeripäivä lanseerataan Sanomatalon Mediatorilla (Töölönlahdenkatu 2, Helsinki ) torstaina 29.8.2019 kello 8.30 alkaen. Aamutilaisuuden tervetuliaissanat lausuu pormestari Jan Vapaavuori. Mukana on myös Helsingin Juhlaviikot, jonka taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari kertoo Itämeripäivän suunnitelmasta vuodelle 2020.

Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt kertoo tapahtuman taustasta: ”Itämeri ansaitsee oman päivän kalenterista, onhan se kotimeremme, kansallisaarteemme, siltamme maailmaan. Itämeripäivän tavoite on kirittää konkreettisia toimia Itämeren tilan parantamiseksi, mutta kiinnittää katseet myös Itämeren ainutlaatuiseen ja rikkaaseen kulttuuriperintöön. Meren ja sen historian tunnetuksi tekeminen on tärkeää, sillä samalla opimme ymmärtämään, miksi ainutlaatuista Itämerta pitää suojella.”

Aamutilaisuuden aikana kuulemme mielenkiintoisia sukellustarinoita sekä alan asiantuntijoiden näkemyksiä Itämeren voinnista ja tulevaisuudesta.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja, merenkulkuneuvos Juha Nurminen, muusikko ja tv-persoona Mikko Kuustonen, erikoistutkija ja tietokirjailija Roope Flinkman ja tuottaja-ohjaaja Marko Röhr keskustelevat vedenalaisen maailman kauneudesta ja haavoittuvuudesta. Tiedetoimittaja ja kirjailija Niko Kettunen höystää keskustelua kertomuksilla merten monenkirjavista olennoista.

Kuluttajan valintojen merkityksestä sekä ilmastonmuutoksen ja Itämeren suojelun kohtalonyhteydestä ovat keskustelemassa professori Jyri Seppälä (Suomen ympäristökeskus), erikoistutkija Merja Saarinen (Luonnonvarakeskus), toimittaja Heli Saavalainen (Helsingin Sanomat) sekä Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen. Keskustelua kuljettaa Helsingin Sanomien Tiede-toimituksen sekä Tiede ja Tiede Luonto -lehtien päätoimittaja Jukka Ruukki.

Tervetuloa mukaan!

Voit seurata päivän ohjelmaa myös livestreamin kautta sekä John Nurmisen Säätiön sosiaalisen median kanavissa tunnisteella #itämeripäivä.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Yleisömäärän arvioimiseksi pyydämme ilmoittautumaan mukaan 23.8.2020 mennessä.

Mitä: Itämeripäivän lanseeraus
Aika: Torstai 29.8.2019 klo 8.30–11.00
Paikka: Sanomatalon Mediatori, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki

Osallistu: Ilmoittaudu 23.8. mennessä
Ohjelma: www.itämeripäivä.fi
Keskustele: #itämeripäivä

Lisätietoja:

Annamari Arrakoski-Engardt
Asiamies, John Nurmisen Säätiö
annamari.arrakoski-engardt(at)jnfoundation.fi
Puh. 0400-477 878

Tuula Putkinen
Viestintäjohtaja, John Nurmisen Säätiö
tuula.putkinen(at)jnfoundation.fi
Puh. 0400-907 809

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi