© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Tapahtumat

Velmu-ohjelma ja LIFE IP BIODIVERSEA -hanke

Monimuotoinen meriluonto esittäytyy

Millainen on monimuotoinen Itämeri? Miten vedenalaista meriluontoa tutkitaan ja voiko merta korjata? Uppoudu vedenalaiseen maailmaan ja chillaa hetki aaltojen alla!

Viisi telttaa täynnä tekemistä ja Itämeri-tietoa:

Monimuotoinen Itämeri -teltassa pääset kurkistamaan pintaa syvemmälle Itämeren ihmeelliseen luontoon valokuvien välityksellä. Lapset saavat piirtää meren ihmeitä ja luoda oman taidenäyttelyn teltan seinälle. Tule testaamaan, tunnetko Itämeren lajit ja tutustu Helsingin ja Espoon edustan arvokkaisiin meriluontokohteisiin. Astu merialuesuunnittelijan saappaisiin pelin äärellä: Minne sijoittaisit merituulivoimaa, minkä alueen suojelisit? 

Merentutkimus-teltassa voit tutkia, mitä meren pohjasta otettu sedimenttinäyte kertoo Itämeren historiasta. Näytillä on myös merenpohjalla esiintyviä saostumia, jotka sisältävät mm. rautaa ja mangaania ja voivat toimia lajien elinympäristöinä. Testaa kasvitietouttasi ja tutki vesikasvi- ja levänäytteitä mikroskoopin alla.

Itämeren korjauspaja -teltassa voit kuulla ja keskustella asiantuntijoiden kanssa erilaisista kunnostusmenetelmistä sekä päästä tutustumaan hanketyönä toteutettaviin kunnostuksiin ja niiden tuloksiin kuvien avulla. Paikalla esittäytyy myös Itämeren avainlaji meriajokas. Lisäksi teltalla tietoiskuja meriajokas- sekä kalakunnostuksista:

    • Klo 16:30-17:15 Miina Mäki (John Nurmisen Säätiö) ja Aija Nieminen (Metsähallitus) keskustelevat uudesta Meriniittyhankkeesta sekä meriajokkaan istutuksen käytännön työstä.
    • Klo 17:30-18:15 Sanna Kuningas (Luonnonvarakeskus) kertoo kalakunnostuksista sekä matalien lahtien ja fladojen merkityksestä kaloille.

Meriroskat pois! -teltassa voit tutustua yleisiin meriroskiin ja mikromuoveihin sekä niiden lähteisiin ja vaikutuksiin ympäristössä. Pääset myös kurkistamaan mikroskooppiin, miltä mikromuovit näyttävät. Voit vertailla mm. vaatteista, kosmetiikasta ja auton renkaista irtoavia mikromuoveja. Laske, kuinka monta roskaa löydät merimetson pesästä! Näytillä on tutkijoiden rakentama merimetson pesä.

Vedenalainen maailma -teltassa voit rentoutua hetken Itämeren aaltojen alla audiovisuaalisen esityksen parissa. Istahda pehmeään rakkohaurutuoliin, kuuntele sukeltajien pulputusta, katsele vedenalaista maailmaa sukeltajan silmin ja anna runojen kuljettaa sinua syvemmälle aaltojen pehmeään syleilyyn.

Löydät meidät Itämeri-toimijoiden telttakylästä Kauppahallin kupeesta.

syke.fi/velmu

metsa.fi/biodiversea

Kuva: Mats Westerbom / Metsähallitus.

Pakkahuoneenlaituri, Eteläranta 7, Helsinki, Helsinki
12:00 - 19:00
icon/accessibility Created with Sketch. Tapahtumaan on esteetön pääsy.
icon/fee Created with Sketch. Tapahtuma on ilmainen.