Suomenlinna–Kolmen valtakunnan linnoitus -näyttely
Suomenlinna on 1700-luvulta lähtien ollut merkittävä osa Itämeren kulttuuri- ja sotahistoriaa. Kansallisarkistossa avoinna oleva Kolmen valtakunnan linnoitus -näyttely esittelee linnoitussaaren historian värikkäitä vaiheita ja niihin kytkeytyviä henkilöitä.
Näyttelyssä on esillä mm. Kustaa III:n sodan aikaista esineistöä ja tilannekarttoja sekä Viaporissa vaikuttaneiden Carl Olof Cronstedtin ja Victor von Stedingkin asiakirjoja Amerikan vapaussodasta. Suomen sodan ajalta näyttelyyn on saatu amiraali Cronstedtin allekirjoittamia asiakirjoja, kuten määräykset Viaporin puolustamisesta sekä sopimus linnoituksen luovuttamisesta venäläisille.
Venäjän aikaa edustavat Viaporin eri rakennusryhmien piirustukset 1820-luvulta, jolloin Helsingistä oli tullut maan pääkaupunki, sekä Viaporin pommitusta 1855 kuvaavat lehtiartikkelit ja maalaukset. Itsenäisyyden ajalta esillä on mm. Merisotakouluun sekä Suomenlinnan tykistöön ja laivastoon liittyviä aineistoja. Lisäksi oman kokonaisuutensa muodostaa sata vuotta täyttävän Ehrensvärd-seuran historia.
Näyttely on avoinna Itämeripäivänä to 26.8. klo 10-15 ja poikkeuksellisesti myös pe 27.8. klo 10-15, Itämeripäivän jälkimainingeissa.
Huom! Koronarajoituksista johtuen näyttelytilassa voi olla yhtä aikaa 10 henkilöä. Esteetöntä pääsyä näyttelyyn ei automaattisesti ole, mutta se järjestetään ennakkoilmoittautumisen (ka.tiedotus@arkisto.fi) perusteella.
Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Halukkaat voivat uppoutua teemaan voi myös juuri julkaistun Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021 -kirjan välityksellä, joka on saatavilla Suomenlinnan museokaupasta, Kansallisarkiston julkaisumyynnistä sekä joistakin pääkaupunkiseudun kirjastoista.