© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Kansallisarkisto

Lukumatka Itämeren kulttuuri- ja sotahistoriaan

Mitä jos viettäisit Itämeripäivää sukeltamalla lukumatkalle Itämeren kulttuuri- ja sotahistoriaan läheisesti kytkeytyvän Suomenlinnan vaiheisiin?

Kansallisarkiston ja Ehrensvärd-seuran hiljattain julkaisema Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021 -juhlakirja tuo esiin Suomenlinnan historian vaiheita aina Ruotsin kuningaskunnan ajasta nykypäivään.

Jussi Nuortevan ja Päivi Happosen toimittama julkaisu koostuu noin 30 artikkelista, jotka kertovat historian käännekohdista Suomenlinnassa, elämästä saarella sekä siellä asuneista ja vaikuttaneista ihmisistä. Omat lukunsa saavat vallanvaihdokset Ruotsin kuningaskunnan osasta venäläiseksi linnoitukseksi sekä Suomen itsenäistymisen ajan tapahtumat sotavankileiristä laivaston ja rannikkotykistön tukikohdaksi ja edelleen matkailukohteeksi ja omaksi kaupunginosakseen. Lisäksi julkaisu kuvaa sotatoimia, joihin Viapori joutui osalliseksi muun muassa Kustaa III:n sodissa, Krimin sodassa sekä Viaporin kapinan aikaan 1906. Teos nostaa esiin myös Suomenlinnassa vaikuttaneita henkilöitä ja juhlavuottaan viettävän Ehrensvärd-seuran historiaa. Lisäksi oman äänensä saavat kuuluviin myös Suomenlinnan asukkaat ja muut siellä toimivat organisaatiot.

Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021 -kirja on suomen- ja ruotsinkielinen. Se on saatavilla Suomenlinnan museokaupasta, Kansallisarkiston julkaisumyynnistä sekä joistakin pääkaupunkiseudun kirjastoista.

Antoisia lukuhetkiä!