© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Aboa

Aboa-joukkue pelastamassa Itämerta tieteen keinoin

Olemme joukko Turun yliopiston opiskelijoita ja osallistumme tänä vuonna kansainväliseen synteettisen biologian iGEM-kilpailuun, jossa on tarkoituksena ratkaista omasta yhteisöstämme löytyvä ongelma synteettisen biologian keinoin. Olemme valinneet projektimme aiheeksi Itämeren lääkejäteongelman ja keskitymme erityisesti tulehduskipulääkkeistä löytyvän diklofenaakkiyhdisteen hajottamiseen muuntogeenisissä organismeissa tuotettujen lakkaasientsyymien avulla. Tavoitteenamme on loppujen lopuksi edesauttaa sellaisen teknologian kehittämistä, joka voitaisiin ottaa käyttöön Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla diklofenaakkiongelman ratkaisemiseksi.

Projektimme on täysin opiskelijalähtöinen, mutta Turun yliopisto tukee toimintaamme taloudellisesti sekä tarjoamalla fyysiset puitteet toiminnallemme. Projektimme pitää sisällään monenlaista tehtävää kuten työskentelyä laboratoriossa, rahoituksen hankkimista, yhteistyötä asiantuntijoiden ja yritysten kanssa sekä tieteen popularisointia. Projekti on koko kalenterivuoden mittainen. Olemme edenneet tässä vaiheessa projektiamme laboratoriotyöskentelyn vaiheeseen ja olemme sitä ennen olleet yhteydessä muun muassa Turun seudun puhdistamo Oy:n asiantuntijoihin, joilta saimme arvokasta tietoa projektimme edistämiseksi.

iGEM-kilpailu ei ole vielä kovin tunnettu Turun alueella ja olemmekin vasta toinen turkulainen iGEM-kilpailuun osallistuva joukkue. Tänä vuonna Aboassa on kaikkiaan yhdeksän jäsentä. Opiskelemme yhteensä viittä eri alaa sekä kandi- että maisterivaiheessa. Joukkueessamme ovat edustettuina biokemia, biolääketiede, biotekniikka, kemia ja terveysteknologia.

iGEM-matkaamme voi seurata parhaiten Instagramista (@igem.aboa).