© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Åbo Akademi

Osallistu rakkolevä­tutkimukseen

Åbo Akademin meribiologit haastavat kaikki rannikolla liikkujat viettämään hetken merentutkijoina osallistumalla Kuka syö rakkolevää –kansalaistiedekampanjaan. Osallistumalla autat meitä selvittämään, miten paljon elämää rakkolevän joukossa on eri puolilla Suomen merialuetta. Tutkimus on helppo ja hauska toteuttaa vaikkapa lasten kanssa.

Osallistuminen on helppoa, tarvitset vain rakkoleväpuskan ja pesuvadin tai ämpärin:

1. Valitse rakkoleväpuska. Mikäli levä kasvaa kivellä, nosta mielellään koko kivi ja palauta se tutkimuksen jälkeen levän kera takaisin mereen. Jos joudut irrottamaan levän kalliosta, saksista voi olla apua.
2. Laita rakkoleväpuska nopeasti tyhjään pesuvatiin. Ravista levää voimakkaasti vadin päällä, jotta siinä piileskelevät eläimet putoavat vatiin. Voit lisäksi kurkistella levän sisään ja irrotella eläimet, jotka vielä roikkuvat kiinni levässä.
3. Mittaa levän pituus tai nappaa kuva, jossa tutkimasi levän vieressä on esim. tulitikkuaski.
4. Laske eri lajiryhmien edustajat. Jos eläimet ovat liian vikkeliä laskettavaksi, voit varovasti kaataa osan vedestä pois tai arvioida yksilöiden määrän. Jos tunnistuksessa on hankaluuksia, voit luokitella eläimet yläryhmiin kotilot, katkat/siirat ja simpukat jne. Voit lisäksi lähettää meille kuvan lajeista.
5. Palauta levä ja eläimet takaisin mereen ja raportoi tulokset WhatsAppilla tai tekstiviestillä numeroon +358 44 973 9156 tai sähköpostilla rakkoleva@abo.fi.:
– Päivämäärä ja kellonaika milloin teit tutkimuksen
– Arvio syvyydestä, josta levän poimit
– Sijainti: koordinaatit tai saaren/paikan nimi ja kunta
– Levän kokonaispituus (tai lähetä kuva levästä)
– Rakkolevän määrä: peittääkö rakkolevä pohjasta alle 25%, 25-50%, 50-75% tai yli 75%

Lisätietoa ja apua lajintunnistukseen nettisivuillamme: www.abo.fi/kukasyorakkolevaa

Kiitos osallistumisestasi!