© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Aktuellt

Lill-Mörtens Stora Äventyr – ett lätt sätt att delta i #smartmedmörtkortet

Östersjödagens egen saga, Lill-Mörtens Stora Äventyr, har publicerats i både lyssnande och läsande form. Sagan är ett lätt sätt att delta i Östersjödagen  till exempel för museer, bibliotek, skolor och daghem.

Lill-Mörtens Stora Äventyr är en saga som berättar om hur Lill-Mörten, stimmets minsta bortglömda småfirre, blir Östersjöns mest berömda konstmört eMörten! Med sagan får både barn och vuxna att dyka ner i Östersjöns värld. Den bjuder på ett lätt sätt att delta i Östersjödagen och Smart med mörtkortet kampanjen till exempel för museer, bibliotek, skolor och daghem. 

Sagan har skrivits av Hannele Hautaniemi och uppläsare är Marcus Granfors från Helsingfors stadsbibliotek. Med sagan får man fördjupa sig i Östersjöns vacker värld, där Lill-Mörten ser konst överallt. 

Du kan lyssna på sagan som en ljudsaga eller läsa den i textform på Smart med mörtkortet -webbsidan. Där det finns också en bild barn kan färga och en teknad serie av sagan de kan hitta på texterna till. 

Tips på hur sagan kan användas på Östersjödagen:

  • Ordna en sagostund på ert museum eller bibliotek eller ställ i ordning ett lugnt hörn där barnen kan lyssna på sagan medan de färglägger bilden eller serien. 
  • Läs eller spela upp sagan under daghemmets sagostund medan barnen är sysselsatta med att färglägga bilden.
  • Ordna en morgonsamling med Östersjö-tema och spela upp sagan i klassen eller i centralradion. Efter sagan kan barnen hitta på sina egna texter till seriens pratbubblor och klassen kan diskutera om sagans budskap tillsammans.
  • Bjuder din restaurang på maträtter inspirerade av Östersjömenyn? Skriv ut sagan och ge till barnfamiljer medan de väntar på maten.
  • Lyssna på sagan hemma tillsammans med barnet. Bekanta er sedan tillsammans med Smart med mörtkortet-aktiviteter i museer och i bibliotek.

Ett annat sätt? Kontakta oss för ideer: info@jnfoundation.fi

Kom ihåg att anmäla ditt evenemang eller gärning, och att dela bilden i sociala medien till glädje av andra med hashtagerna #östersjödagen och #smartmedmörtkortet på Östersjödagen!

#östersjödagen