© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

Särkisatu – helppo tapa osallistua Käytä särkeä -kampanjaan

Pikku Särjen suuri seikkailu on satu, joka kertoo Pikku-Särjen tarinan oman parvensa syrjityimmästä sintistä Itämeren kuuluisimmaksi taidesärjeksi, eSärjeksi. Satu sopii sekä lapsille että aikuisille, ja tarjoaa helpon tavan järjestää Käytä särkeä -ohjelmaa niin museoissa, kirjastoissa kuin päiväkodeissa ja kouluissakin.

Sadun on kirjoittanut Hannele Hautaniemi, ja sen lukijana kuullaan Avara luonto -dokumenteista tuttu kertojaääni Jarmo Heikkinen. Satu viekin kuulijansa elävästi keskelle merellistä luontomaisemaa, josta Pikku Särki löytää loputtomasti upeita sävyjä, kauniita sointuja ja aaltojen tahdissa keinuvaa tanssia – Itämeren taidetta!

Pikku Särjen suuren seikkailun voi kuunnella tai ladata tekstimuodossa Käytä särkeä -sivulla. Sivulla ovat ladattavissa myös muut satuun liittyvät materiaalit: värityskuva sekä itse täydennettävä sarjakuva.

Voit käyttää satua Itämeripäivänä esimerkiksi näin:

  • Järjestä museoon tai kirjastoon ohjattu satuhetki tai rauhallinen nurkkaus, jossa sadun voi kuunnella itse värityskuvaa väritellen tai sarjakuvaa täydentäen. 
  • Lue tai soita satu päiväkodin satuhetkessä ja anna värityskuva kuuntelupuuhaksi!
  • Tarjoa koululaisille Itämeri-aiheeseen virittävä aamunavaus soittamalla satu luokassa tai keskusradiossa. Tämän jälkeen lapset voivat keksiä omat tekstinsä sarjakuvaan ja voitte jutella tarinan sanomasta yhdessä.
  • Tarjoatko ravintolassasi Itämerimenun inspiroimia annoksia? Tulosta satu perheille luettavaksi heidän odotellessa ruokiaan. 
  • Kuuntele satu yhdessä lapsen kanssa kotona. Tutustukaa sitten yhdessä Tapahtumat-sivulla Käytä särkeä -tarjontaan museoissa ja kirjastoissa!

Onko mielessäsi jokin muu tapa hyödyntää satua Itämeripäivänä? Anna mielikuvituksesi laukata tai ota yhteyttä info@jnfoundation.fi – autamme mielellämme ideoimaan satutapahtuman tai -teon.

Muista ilmoittaa yleisölle avoin tapahtumasi tai esimerkiksi koululuokkanne teko, jotta muutkin löytävät sen Itämeripäivän verkkosivuilta! Kerro Itämeripäivänä osallistumisestanne somessa tunnisteilla #itämeripäivä ja #käytäsärkeä.