© John Nurminens Stiftelse
© John Nurmisen Säätiö

Aktuellt

Nytt sommarevenemang firas i städer runt om i Finland – Östersjödagen firas i augusti

Den 27 augusti samlas finländarna för första gången för att fira sitt hemhav Östersjön med evenemang och jippon. Östersjödagen, som lanserats av John Nurminens Stiftelse, firas årligen den sista torsdagen i augusti. Dagen bjuder på ett stort utbud av gratis program för alla åldrar.

I år bjuder Östersjödagen, som ordnas den 27 augusti, på mångsidigt program för både barn och vuxna. Under dagen ordnas bland annat guidade vandringar längs det forna havets stränder, livräddningsrådgivning för simmare och olika musei-, teater- och musikupplevelser med havet som tema. Evenemangen är huvudsakligen kostnadsfria.

”Över 100 aktörer från kulturaktörer och städer till restauranger och företag deltar i programarrangemangen. Även Tallinn, S:t Petersburg och Stockholm deltar i firandet av Östersjödagen, och avsikten är att festdagen introduceras nästa år i allt fler länder kring Östersjön. Stiftelsens syfte är att göra Östersjödagen till en fest och tradition för alla”, säger Annamari Arrakoski-Engardt, VD för John Nurminens Stiftelse.

Av städerna har bland annat Esbo, Helsingfors, Kotka, Lahtis, Björneborg, Raumo, Åbo, Vasa och Vanda redan meddelat att de deltar i firandet av Östersjödagen.

På Östersjödagen ordnas Doppet runt om i Finland och serveras fler än en kvarts miljon fiskmåltider

På Östersjödagen ordnas många evenemang, men planen är också att göra havsnära gärningar av olika slag.

I evenemanget Doppet tar vi en simtur eller ett dopp i vattnet klockan sex på olika håll i Finland. Målet är att lyfta fram vattendragens värde och att glädjas tillsammans över de rekreationsmöjligheter som Östersjön och vattendragen bjuder på. Vem som helst kan delta i gärningen, och även organisationer och företag har anslutit sig till den. Fyrsällskapets talkoarbetare tar ett dopp vid fyrarna och Sjöräddningssällskapets frivilliga simmar i havet vid sällskapets räddningsstationer.

Ett av målen för Östersjödagen är att personalrestauranger, restauranger och hemkök bjuder på Östersjömenyer som lagats på säsongens grönsaker och hållbart fiskad naturfisk. På Östersjödagen serveras nästan 300 000 fiskmåltider i skolor, personalrestauranger, militära förläggningar och servicehus. Även Marthorna deltar i Östersjödagen genom att bjuda på recepttips till Östersjömenyn som alla får fritt använda.

Havsevenemang för barn

På Östersjödagen får barn lära sig om havets ekologi och kultur på olika sätt. Seglarna i Ocean Ladies-teamet ordnar ett havsforskningsevenemang där allmänheten får undersöka havet bl.a. genom att mäta vattnets siktdjup, temperatur, pH eller syrehalt. Vid Gammelstadsforsen får barn bekanta sig med vattenskyddsföreningens verksamhet.

På festdagens program står också bl.a. fiske, uppsamling av skräp på stränderna, marina Muminberättelser, isbåtbygge, barnteater och en fiskskådningstävling för skolklasser.

Ordna ditt eget evenemang på Östersjödagen

Östersjödagens koordinator John Nurminens Stiftelse uppmanar alla som är intresserade av Östersjön att organisera festprogram med havstema. Meddelanden om Östersjörelaterade evenemang som är öppna för allmänheten kan publiceras på Östersjödagens webbplats ända fram till festdagen.

Evenemangen ordnas endast om myndigheterna anser att läget är säkert med tanke på coronaepidemin. Vid behov kan Östersjödagen också genomföras helt på nätet och i de sociala medierna, där deltagarna delar upplevelser och erfarenheter.

Östersjödagen 27.8.2020
www.itämeripäivä.fi
www.östersjödagen.fi
www.balticseaday.fi
#itämeripäivä #östersjödagen #balticseaday

Mer information:

Tuula Putkinen
Kommunikationsdirektör, John Nurminens Stiftelse
+358 (0)400 907 809
tuula.putkinen (at) jnfoundation.fi

Oona Lavonsalo
Informatör, John Nurminens Stiftelse
oona.lavonsalo (at) jnfoundation.fi

Östersjödagen
John Nurminens Stiftelse lanserade Östersjödagen 29.8.2019. Östersjödagen firas varje år den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. Målet med temadagen är att lyfta fram viktiga teman som handlar om havet och att inspirera till konkreta åtgärder för Östersjöns bästa. Dagen firar havets mångfald och omätbara värde. Vid sidan av firandet är målet att öka kunskaperna om havets natur, kultur och historia. Östersjödagen firas den sista torsdagen i augusti (år 2020 den 27 augusti) med evenemang, jippon och utbildningar.

John Nurminens Stiftelse – skydd av Östersjön och kulturgärningar
Syftet för John Nurminens Stiftelse, som grundades 1992, är att rädda Östersjön och dess kulturarv för framtida generationer. Stiftelsen som har belönats för sin kunskapsförmedling och produktion av havsrelaterad kulturinformation. I stiftelsens projekt för ett rent Östersjön förbättras Östersjöns tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl belastningen på havet som miljöriskerna. Arbetet styrs med hjälp av mätbara resultat och effektivitet. www.johnnurmisensaatio.fi/sv

#östersjödagen