© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

Syökää kalaa – Turun kaupunki haastaa mukaan Itämeripäivään

Maailman merien päivänä 8.6. Turku kääntää katseen elokuun Itämeripäivään ja kutsuu toimijoita mukaan teemapäivän toteuttamiseen. Itämeren omaa päivää vietetään elokuun viimeisenä torstaina 26.8. tapahtumien, tempausten ja koulutuksen merkeissä.

John Nurmisen Säätiön koordinoiman teemapäivän tavoitteena on kannustaa konkreettisiin toimiin Itämeren tilan parantamiseksi ja kiinnittää katseet Itämeren ainutlaatuiseen ja rikkaaseen kulttuuriperintöön. Turussa Itämeripäivää vietetään nyt toista kertaa.

Itämeripäivä haastaa jokaisen turkulaisen syömään Saaristomerellä pyydettyä kalaa Itämeripäivänä 26.8. Turkulaisia ravintoloita kannustetaan tarjoamaan ruokalistoillaan erityinen Itämerimenu.

”Kalaa syömällä voi todellakin suojella Itämerta. Syömällä kerran viikossa Itämerellä pyydystettyä kalaa poistat merestä saman verran ravinteita, mitä sinne pöntön kautta päästelet”, kannustaa Turun Itämeripäivän koordinaattori Tove Holm.

Holmin mukaan Turun seudun puhdistamon jätevedenpuhdistus on hyvin tehokasta, puhdistusprosessin aikana fosforista poistuu keskimäärin 99 %. Turun jätevesien fosforikuormitus vuonna 2020 oli 3,2 tn, (sisältäen myös teollisuuden jätevedet), ja asukkaita on liittyneinä 300 000. Siitä suoraan jakamalla saadaan keskimääräiseksi vesistöön päätyväksi fosforikuormitukseksi 11 grammaa per asukas.

Tuon fosforimäärän poistamiseksi merestä ei tarvitse hotkia kalaa valtavia määriä. Noin kerta joka neljäs viikko riittää.

”Yksi 200 gramman silakka-annos sisältää 0,8 grammaa fosforia. Jos silakka-aterian syö 14 kertaa vuodessa fosforia poistuu Itämerestä 11 g. Eli saman verran, mikä pöntöstäsi vesistöön pääsee”, sanoo Holm.

Turun Itämeripäivän ohjelma rakentumassa

Turun Itämeripäivän ohjelmaa on toteuttamassa jo suuri toimijoiden joukko. Päivään voi osallistua vesilaitosmuseon avoimissa ovissa, Aurajoen sukellustapahtumassa, satutuokioissa, Itämeri-joogassa, siivoustalkoissa, jazzmusiikkiesityksessä tai luovan kirjoittamisen työpajassa. Itämeren asia on vahvasti esillä Muoviroskia ja öljyvuotoja -webinaarissa, Itämeri-luennolla, Biologisen museon näyttelyssä ja ilmastotekoihin paneutuvassa paneelikeskustelussa. Leikkimielisessä Itämeri-kokkikilpailussa kisaavat tieteen taitajat ja ammattikokit. Turun koulut tarjoavat Itämeripäivän lounaaksi lähikalaa. Ilta huipentuu Turun filharmonisen orkesterin Luontosinfoniaan Forum Marinumin edustalla.

Turun Itämeripäivän tarkempi ohjelma julkaistaan Facebookissa ja nettisivuilla. John Nurmisen Säätiön koordinoimaa Itämeripäivää juhlitaan ympäri Suomen ja Itämeren. Koko ohjelma ja kaikki Turun tapahtumat ovat listattuna Itämeripäivän verkkosivuille.

Myös uudet toimijat ovat tervetulleita tuomaan oman ohjelmansa Itämeripäivään. Mukaan voi ilmoittautua Turun Itämeripäivän 2021 koordinaattori Milla Stenströmille (milla.stenstrom (at) turku.fi) ja ilmoittamalla oman tapahtuman tai teon verkkosivuille osoitteessa www.itameripaiva.fi/jarjesta.

Turun Itämeripäivän tarkemmat ohjelmatiedot julkaistaan Turun Itämeripäivän Facebook-tapahtumassaTurun Itämeripäivän nettisivuilla ja valtakunnallisilla Itämeripäivän sivuilla www.itameripaiva.fi

Itämeripäivä

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2021 Itämeripäivää vietetään 26.8. www.itämeripäivä.fi