© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Tapahtumat

Vaasan kaupungin museot

Itämeripäivä Vaasan taidehallissa

Taidehalli on avoinna klo 11-17. Senaatinkatu 1 D.

Näyttely: Elina Helkala – Muistoa kunnioittaen

Mitä maailmassa on ihmisen jälkeen tai jos ihmistä ei olisi täällä ollut? Nämä kysymykset ovat lähtökohtia Elina Helkalan yksityisnäyttelyssä Vaasan Taidehallissa. Taiteilijan huolena on ihmisen luonnon hyväksikäyttö. Hän käsittelee teemaa aivan erityisen tekniikan ja materiaalin avulla. Tuli on työväline, joka kaikessa kauneudessaan ja tuhoavaisuudessaan on tärkeä osa hänen teostensa syntyä.

Teosten päämateriaali on puu eri muodoissa. Taiteilija on kehitellyt tekniikan, jossa hän hiillyttää vaneria. Ensin hän kaivertaa pinnasta kerroksia ja tämän jälkeen hiillyttää pinnan liekillä. Vanerin kerrosten erisuuntaiset syyt tulevat esiin saaden aikaan voimakasta kerroksellisuutta. Pintaan taiteilija lisää erilaisia materiaaleja, kuten lehtikultaa tai pigmenttimaalausta. Metodit ovat taiteilijan kielellä tulimaalausta ja tulella maalaamista.

Elina Helkala käsittelee teoksissaan ihmisen aiheuttamia ympäristökatastrofeja, kuten ilmaston lämpenemistä ja käynnissä olevaa sukupuuttoaaltoa. Omakohtaiset kokemukset kuivien kesien maasto- ja metsäpaloista sekä viime vuosien suuret metsäpalot ympäri maailmaa tarjoavat taiteilijalle aineistoa. Hän tarkastelee myös antroposeenia ja sen kielteisiä vaikutuksia ihmisen luontosuhteeseen ja eläimiin toislajisina. Vastapainona hän käsittelee myös kulttuuria, joka kunnioittaa luontoa.

Taiteilija yhdistää työskentelyynsä myös tutkimuksellisen näkökulman: historia, luonto ja mytologia näkyvät, mutta tärkeitä teemoja ovat myös nykyilmiöt. Helkala yhdistää muinaisuuden ja nykyajan, sillä muinaistekniikan artesaanina hänellä on laaja osaaminen monista käsityötekniikoista ja materiaaleista.

Elina Helkala (s. 1987) asuu ja työskentelee Raisiossa. Hänellä on kuva-artesaanin tutkinto Kouvolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta ja muinaistekniikka-artesaanin tutkinto Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Helkala on vastavalmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta. Näytteyä on tukenut Kuvittajat ry.

Museossa on myös meriaiheisia tehtäviä lapsille.

Maksuton sisäänpääsy.

Senaatinkatu 1 D, Vaasa
11:00 - 17:00
Vaasan kaupungin museot
icon/accessibility Created with Sketch. Tapahtumaan on esteetön pääsy.
icon/fee Created with Sketch. Tapahtuma on ilmainen.