© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Askolan ja Myrskylän Valkjärvi-Yhdistys

Esittelemme hajajätevesijärjestelmän

Itämeri-päivän 31.8.2023 Itämeri-tekona esittelemme jälleen yhden hajajätevesijärjestelmän Valkjärven rannalta, nyt Myrskylästä. Tämä on meille jo perinne, koska tämä on 4. esittelyssä oleva järjestelmä. 😊 Valkjärvi laskee Itämereen Ilolanjokea pitkin. On tärkeää, että kaikilla on vesien hallinta kunnossa.

Tässä kuvia jo 1990-luvulla asennetusta jätevesijärjestelmästä. Systeemi on maan alla piilossa. Vessavedet menevät tyhjennettävään umpisäiliöön, jonka ainoa näkyvä osa on tyhjennysputki. Sen lisäksi on imeytyskenttä, johon muut talousveden valuvat, mutta siitäkään ei näkyvissä ole kuin kaivonrenkaat. Talo on siirretty Pohjanmaalta ja rakennettu hiljalleen 90-luvun aikana.

Valkjärvi-yhdistys ry täyttää tänä vuonna 30-vuotta ja on edistänyt Askolan ja Myrskylän kunnassa sijaitsevan järven hyvää tilaa usealla eri kunnostustoimenpiteellä. Olemme mm. nuotanneet, kalastaneet weke-katiskolla, hapettaneet ajoittain hapetonta syvännettä ja seuranneet järven vedenlaatua omilla mittauksilla sekä tilanneet asiantuntijaselvityksiä järven tilan ymmärtämiseksi. Järven valuma-alue on pieni ja siksi ulkoisen kuormituksen vähentäminen on keskiössä.

Erityisen tärkeää on viestiä siitä, että järven rantavyöhykkeellä tulee olla lähes luonnontilainen vyöhyke, jossa maaperä ja kasvillisuus saavat tehdä omaa työtään eli sitoa järveä rehevöittäviä ravinteita itseensä. Rankkasateisuus lisääntyy muuttuvassa ilmastossa ja siksi ravinteita sitovan kasvillisuuden merkitys korostuu rantavyöhykkeellä.

Kiitos kaikille, jotka kiinnitätte huomiota järven tilaan ja vältätte rehevöittävien ravinteiden pääsyä järveen. Myös rantasaunoissa on tärkeää käyttää biologisesti hajoavia pesuaineita, joissa ei ole mikromuoveja. Lisätietoja Saara Lilja/Valkjärvi-yhdistyksen pj. saara.lilja@emergenssi.fi
#Vedenvuoro #Itämeripäivä #Meidänmeri