© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Maaseudun Sivistysliitto

Laske kaarnalaiva vesille Itämeren hyväksi

Ahoi! Osallistu Itämeripäivään askartelemalla ja laskemalla Itämereen ja sen sisämaan latvavesistöihin kaarnalaivasi. Maaseudun Sivistysliitto haastaa kaikki lapsista aikuisiin tulemaan mukaan!

Luonnosta saatavista materiaaleista askarreltu fossiilivapaa kaarnalaiva ei saastuta arvokkaita vesistöjämme. Lisäksi se symboloi mahdollisuutta liikkua Itämerellä ja vesistöissämme eri puolilla Suomea.

Tee sinäkin siis oma kaarnalaiva! Kaarnalaivoja tekemällä ylläpidämme perinteitämme ja tuomme esiin niiden ympäristöystävällisyyttä. Muovista tehtyjen ja kaukaa kuljetettujen tuotteiden sijaan voimme hyödyntää lähiluonnosta löytyviä raaka-aineita monipuolisesti ja näin vaalia vesistöjämme saastumiselta. Kaarnaveneiden tekeminen on helppoa ja mukavaa kesäpuuhaa, ja yhdessä lasten kanssa laivoja askartelemalla voimme samalla kertoa Itämeren tilasta ja pohtia enemmänkin luontoamme sekä sen vaalimista.

VINKKEJÄ KAARNALAIVAN TEKOON

Perinteisesti kaarnalaiva vuollaan palasta männyn paksua kuorta eli kaarnaa, mastoksi laitetaan puukeppi ja purjeeksi ohut palanen tuohta tai suurempi puun lehti.

Vuoltavaksi sopivaa paksua kaarnaa löytyy vanhoista männyistä, mutta myös kuusista. Elävästä puusta kaarnaa ei ole lupa mennä ottamaan ilman maanomistajan lupaa. Lisäksi kaarna suojaa puuta, joten sen ottaminen vahingoittaisi puunrunkoa. Onneksi usein puiden viereltä löytyy rungoilta irronnutta ja maahan tippunutta kaarnaa, joita saa vapaasti poimia laivatarpeiksi.

Maanomistajan lupa tarvitaan myös koivun rungosta kerättävään tuoheen, joka kaarnalaivassa toimi purjeena, mutta myös polttopuusta, kaatuneesta puunrungosta tai puun viereltä saattaa löytyä juuri sopiva pala tuohta laivasi varusteeksi. Purjeena toimii hyvin myös suurikokoinen puun lehti. Mastoksi sopii esimerkiksi maasta löytyvä koivun tai pajun ohuempi oksa. Järviruoko toimii myös hyvänä ja kevyenä mastona.

Näytä myös luomuksesi somessa käyttämällä hashtagia #itämerenkaarnalaiva