© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Teot

Lääkkeetön Itämeri -kampanja

Palauta vanhat lääkkeet apteekkiin

Itämeripäivänä 26.8. käynnistyvä Lääkkeetön Itämeri -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia toimimaan Itämeren ja muiden vesistöjemme suojelemiseksi. Helppo ja hyvin konkreettinen tapa huolehtia ympäristöstä on viedä vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin. Ne eivät kuulu viemäriin tai roskikseen, sillä sieltä ne voivat päätyä edelleen luontoon ja vesistöihin.

Vanhojen ja tarpeettomien lääkkeiden palauttaminen on helppoa. Suomessa on yli 800 apteekkitoimipistettä, joihin lääkkeitä voi palauttaa.

Lääkkeetön Itämeri -kampanja on usean organisaation järjestämä vuosittainen yhteiskampanja, joka järjestetään tänä vuonna 26.8.-9.9.2021. Kampanjan toteuttaa viestintätoimisto Cocomms, ja sen ovat mahdollistaneet tänä vuonna Apteekkariliitto, GSK, HSY, John Nurmisen Säätiö, Lääketeollisuus ry, Mehiläinen, Oriola, Orion, Sosiaali- ja terveysministeriö, Tamro, Yliopiston Apteekki sekä ympäristöministeriö. Kampanjan asiantuntijana toimii Suomen ympäristökeskus SYKE ja kampanjan suojelijana John Nurmisen Säätiö.

Muistilista: Näin hävität lääkkeet oikeaoppisesti

1. Mitä lääkkeitä apteekkiin tulee palauttaa?
Palauta apteekkiin käytetyt lääkelaastarit, kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, tabletit ja kapselit sekä tuubit, joissa on vielä lääkettä.

2. Miten palautan lääkkeet?
Ota tabletit ja kapselit pois pakkauksistaan ja laita ne irrallaan läpinäkyvään pussiin. Laita voiteet ja aerosolit ilman ohjelippua omissa pakkauksissaan pussiin. Jätä nestemäiset lääkkeet alkuperäiseen pulloonsa, ja laita nämä erilliseen pussiin. Taita lääkelaastarin liimapinnat vastakkain ennen pussiin laittoa. Palauta kaikki muovipussit apteekkiin.

Palauta nämä aina erillisessä omassa pussissa:
• jodipitoiset lääkkeet
• sytostaatit alkuperäispakkauksessaan
• ruiskut ja neulat läpäisemättömään astiaan pakattuna.

3. Mitä ei tarvitse palauttaa?
Esimerkiksi perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Ne kuuluvat sekajätteeseen.