© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

Viikko aikaa H-hetkeen: John Nurmisen Säätiön käynnistämä Itämeripäivä kokoaa yli 150 tahoa järjestämään Itämeren juhlapäivää

Itämeripäivänä 27.8. juhlitaan Itämeren monimuotoista kulttuuriperintöä ja ympäristöä ympäri Suomen. Myös Pietarista ja Tukholmasta on toimijoita mukana, ja erityisesti Tallinnassa tapahtuu monella saralla aamusta iltaan. John Nurmisen Säätiön viime vuonna lanseeraamaa Itämeripäivää vietetään aina elokuun viimeisenä torstaina. Yli 150 Itämeripäivän kotimaista ja kansainvälistä kumppania kulttuuritoimijoista kaupunkeihin, ravintoloihin ja yrityksiin on ilmoittanut jo lähes sata tapahtumaa ja tekoa Itämeripäivä.fi -sivustolle.

Itämeripäivän aamu käynnistyy Espan lavalla

Itämeripäivä avataan klo 8.30 Esplanadin lavalla Itämeri kuuluu kaikille! -keskustelulla, joka on osa kaikille avointa Helsinki puhuu -keskustelutapahtumaa. Tilaisuudessa ovat mukana muun muassa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori ja presidentti Tarja Halonen. Aamun keskusteluissa käsitellään Itämeren historiaa, sekä sen luonnon ja kulttuurin monimuotoisuutta. Inspiraatiota tuomassa ja näkökulmia esittämässä ovat mm. professori Laura Kolbe, kirjailija-ohjaaja Juha Hurme, Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi, professori Markku Ollikainen, presidentti Tarja Halonen ja Moomin Charactersin hallituksen puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja Sophia Jansson. Nuorten ääntä kuullaan niin laulun kuin keskustelunkin puitteissa. Tilaisuuden juontaa Baba Lybeck. Tilaisuutta voi seurata striiminä Itämeripäivän etusivulta www.itämeripäivä.fi. Katso koko ohjelma täältä.

”Viime vuoden lanseerauksessa lähdimme pienellä joukolla liikkeelle. Olemme vain yhdessä vuodessa onnistuneet kokoamaan Itämeripäivän viettoon laajan kumppanijoukon, joka nostaa monilla eri tavoin esille yhteisen aarteemme, Itämeren. Itämeripäivä on meidän yhteiskunnallinen tekomme, jolla haluamme muistuttaa ihmisiä rakkaan meremme ainutlaatuisesta ja monimuotoisesta luonnosta ja kulttuuriperinnöstä. Kiitän kaikkia mukanaolijoita lämpimästi, heidän kekseliäisyytensä ja myötämielisyytensä ansiosta onnistuimme yli odotusten”, iloitsee John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Itämerimenu valtaa ravintolat ja kotikeittiöt

Helpoin tapa osallistua Itämeripäivään on syömällä. Moni henkilöstö- ja ruokaravintola ympäri Suomen tarjoaa Itämerimenun eli Itämeri-ystävällistä ruokaa esimerkiksi vastuullisesti pyydetyistä Itämeren parvikaloista. Tarjolla onkin noin 300 000 ateriaa kouluissa, henkilöstöravintoloissa, puolustusvoimissa ja palvelutaloissa. Itämeripäivä.fi -sivuilta löytyy vinkkejä Itämerimenun toteuttamiseen kotona. Huippukokit ja kotikokit on haastettu tekemään oma Itämerimenu käyttämällä Itämerestä ja sen rannoilta löytyviä raaka-aineita. Reseptejä kerätään somessa tunnisteella #itämerimenu.

Koko Suomi pulahtaa klo 18

Itämeripäivään voi osallistua myös uimalla. Kello 18 pulahdetaan joukolla ja erilaisissa Pulahdus-tapahtumissa juhlistetaan näin lähivesiä ja vesistöjä, myös sisä-Suomessa. Vantaan Kuusijärvellä järjestetään isompi pulahdus erityisesti lapsiperheille. Kuusijärven pulahduksessa pääsee osallistumaan pellekouluun sekä kokeilemaan pelastusliiviuintia, hengenpelastustaitoja, ämpäripelastusta ja avovesiuintia, kaikki opastettuina yhteistyössä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ja pellehyppääjien kanssa.  Pulahduksia kerätään somessa tunnisteella #pulahdus.

Itämeripäivä näkyy ja kuuluu useissa kaupungeissa

Itämeripäivän juhlinnassa on kaupungeista mukana muun muassa, Espoo, Helsinki, Kotka, Lahti, Pori, Rauma, Turku, Vaasa ja Vantaa. Pääkaupunkiseudulla on koko päivälle monipuolista ohjelmatarjontaa niin lapsille kuin aikuisille. Helsingin kaupungintalon aulasta striimataan suorana virtuaalisesti järjestettävä Itämeripäivän karnevaali. Ohjelmaa voi seurata Helsinki-kanavan kautta. Helsingin Citycenterissä voi tutustua suomalaisten merimuistoihin John Nurmisen Säätiön Muistojen meri -näyttelyssä. Turussa ja Kotkassa on rakennettu Itämeripäiväksi monipuolinen ja kokemuksellinen tapahtumakokonaisuus. Esimerkkeinä tavoista osallistua Kotkassa Merikeskus Vellamossa pääsee Itämeripäivänä tutustumaan videoiden kautta sotalaivojen hylkyihin, Turussa Åbo Akademi opastaa kirjoittamaan muistoja merestä luovan kirjoittamisen työpajassa.

Helsingissä Tuomiokirkkoseurakunta kutsuu laulamaan meriaiheisia yhteislauluja Suomenlinnan kirkkoon ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY toivottaa kaikki kiinnostuneet tutustumaan jätevedenpuhdistamon toimintaan virtuaalisen esittelyn avulla. Vaasan kaupungin museot osallistuvat Itämeripäivään erilaisin tapahtumin. Luvassa on tietoa uudistuvasta Terranovasta ja mertensuojelusta, Muumi-kirjojen lukua ja työpajoja. Haminan kaupunginmuseo vie pienimmät kuulijat Pikku-Särjen seikkailuihin satuhetkissään.

Päivään voi osallistua myös verkossa ja sosiaalisessa mediassa

Päivää varauduttiin viettämään myös täysin virtuaalisesti, ja moneen tapahtumaan ympäri Suomen voikin osallistua verkossa. Säätiö on tuottanut useita videoita, graafisen ohjeistuksen ja pohjia sekä kattavat sosiaalisen median aineistot kumppaneiden vapaaseen käyttöön. Kaikki Itämeripäivän tapahtumat ja teot löytyvät itämeripäivä.fi -verkkosivuilta. Päivään osallistuminen on kumppaneille maksutonta, eikä siihen ole sidottu varainhankintaa. Kumppaneita pyydetään sitoutumaan yhteisiin arvoihin – kunnioittamaan Itämeri-yhteisöä ja muita päivän kumppaneita sekä kannustamaan mukaan toimintaan – ideana innostaa mahdollisimman moni osallistumaan itselleen sopivalla tavalla päivän viettoon. Päivää vietetään seuraavan kerran elokuun viimeisenä torstaina 26.8.2021.

www.itämeripäivä.fi www.östersjödagen.fi www.balticseaday.fi

#itämeripäivä #östersjödagen #balticseaday

Lisätietoja:

Annamari Arrakoski-Engardt, FT
Toimitusjohtaja, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 477 878
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi

Tuula Putkinen
Viestintäjohtaja, John Nurmisen Säätiö
+358 (0)400 907 809
tuula.putkinen (at) jnfoundation.fi

Itämeripäivä
John Nurmisen Säätiö lanseerasi Itämeripäivän 29.8.2019. Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Itämeripäivää vietetään elokuun viimeisenä torstaina (vuonna 2020 elokuun 27. päivänä) tapahtumien, tempausten ja koulutuksen parissa. www.itämeripäivä.fi

John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedon välittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi