Itämeripäivää juhlistettiin kuudessa maassa ja yli 20 kaupungissa
John Nurmisen Säätiön koordinoima Itämeripäivä kokosi yhteen kuusi maata ja yli 20 kaupunkia. Elokuun viimeisenä torstaina 26.8. yli 220 kumppania oli mukana juhlistamassa mertamme 136 tapahtuman ja 82 teon voimin.
Päivän ohjelmatarjontaan lukeutui muun muassa konsertteja, näyttelyitä, työpajoja, luentoja, elokuvia, teatteriesityksiä, liikuntaa, Itämeren antimilla herkuttelua, rantojen siivoustalkoita sekä lukuisia muita Itämeri-ystävällisiä tekoja ja tapahtumia.
Sen lisäksi, että Itämeripäivää juhlittiin Suomessa 17 kaupungissa, päivää vietettiin myös Venäjällä, Liettuassa, Latviassa, Virossa ja Ruotsissa.
Ruotsissa yli 30 tahoa oli mukana järjestämässä erilaisia meriaiheisia tapahtumia ja tempauksia. Race For The Baltic -järjestön keskustelutilaisuudessa olivat mukana muun muassa entinen ilmasto- ja ympäristöministeri Isabella Lövin ja Tukholman pormestari Anna König Jerlmyr. Lisäksi Itämeripäivä nostettiin esille Ruotsin hovin sosiaalisen median kanavilla ja kruununprinsessa Victoria vieraili Itämeripäivän viikolla Ruotsin Utössä tutustuen alueen meriluontoon ja Itämeren suojeluun.
Pietarissa vietettiin Itämeripäivää muun muassa taiteen ja ekologian yhdistävällä taidefestivaalilla KronFestilla. Virossa tapahtumia oli pitkin rannikkoa sekä aikuisille että lapsille. Juhlaväki sai esimerkiksi nauttia merellisestä elokuvaesityksestä, kuulla mikromuoviongelmasta, tutustua meripelastukseen ja Tallinnan satamaan, osallistua rantojensiivoustalkoisiin sekä opetella kokkaamaan herkullisia kalaruokia.
Itämeripäivä avattiin keskusteluilla meren tilasta, kulttuurin arvosta ja yritysvastuusta
Sateisesta säästä huolimatta tunnelma Espan lavalla oli lämmin ja iloinen, kun Itämeripäivä avattiin tuttuun tapaan kattavalla keskusteluohjelmalla. Voit katsoa Itämeripäivän aamunavauksen tallenteen ohesta:
Itämeripäivän avaussanat lavalle nousivat lausumaan Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiainen ja John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt. Presidentti Tarja Halonen esitti kauniin tervehdyksen kaikille Itämeripäivää viettäville, ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kertoi Suomen roolista Itämeren suojelijana. Aamunavauksen paneelikeskustelut ruotivat puolestaan yritysten roolia, vastuuta ja mahdollisuuksia Itämeren ja ympäristön pelastajina sekä Itämeren ja sen perinnön suojelun arkipäiväisiä ja suuren mittakaavan tekoja.
Kulttuuria, pulahtamista ja lähivesien antimia pitkin päivää
Itämeripäivän henkeen kuuluivat myös erilaiset Itämeri-teot, joita pystyi toteuttamaan koronaturvallisesti yksin tai lähipiirin kesken. Juhlayleisölle oli suunniteltu valmiiksi kolme helppoa tapaa osallistua Itämeripäivään: Pulahdus, Itämerimenu ja Itämerihetki.
Kymmenet henkilöstöruokalat, koulut ja palvelulaitokset eri puolilta Suomea loihtivat Itämerimenun, joka sisälsi lähivesien kalaa ja satokauden antimia. Itämeripäivän aikana tarjottiin yhteensä yli 307 000 Itämeri-ystävällistä ruoka-annosta. Itämerimenu-tempauksessa oli mukana myös Marttaliitto, ruoka-alan vaikuttajia sekä liuta ravintoloita, kuten ravintolat Kappeli, Aito ja Nokka.
Itämeripäivän yhtenä tavoitteena on muistuttaa, että Itämeri on enemmän kuin sen ekologinen tila — merellä on myös uniikki kulttuurinsa ja historiansa. Meri mahdollistaa meille erilaisia elämyksiä ja seikkailuja. Itämeripäivän kumppanit järjestivätkin laajan skaalan inspiroivia kulttuuritapahtumia. Mukana kulttuuriteemaisessa Itämerihetkessä olivat muun muassa keskustakirjasto Oodi, Kansalliskirjasto, Forum Marinum sekä kymmenet muut kirjastot, teatterit, museot ja musiikintekijät.
Vesistöjen tuomia virkistysmahdollisuuksia korostava Pulahdus-tempaus järjestettiin Itämeripäivänä iltakuudelta. Pulahduksen sai tehdä mihin tahansa vesistöön ja tietysti omalla tyylillä. Omat pulahdukset nähtiin muun muassa Marttaliitolta, Kypärämäen koulun 5A-luokalta, Leijona Cateringilta sekä kymmeniltä muilta vesipedoilta. Uskaliaimmat hyppäsivät veteen vaatteet päällä, toiset polskuttelivat pitkään nauttien, kun taas osa kastoi vain varpaan kalliolla tai laiturilla istuskellen.
Itämeripäivä näkyi ja kuului mediassa
Upeiden tapahtumien ja tekojen lisäksi Itämeripäivä oli vahvasti läsnä mediassa. Vuoden 2021 aikana Itämeripäivästä tehtiin lähes 200 uutista. Itämeripäivä huomioitiin H-hetken lähestyessä näkyvästi esimerkiksi Ylellä, MTV:llä, Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa ja monissa muissa paikallislehdissä.
Sosiaalisessa mediassa jaettiin sankoin joukoin innostuneita julkaisuja Itämeripäivästä tunnisteilla #itämeripäivä, #östersjödagen ja #balticseaday.
#itämeripäivä olikin Suomen twiitatuin hashtag koko päivän 26.8.2021. Twiittejä tuli torstain aikana yli 850 kappaletta ja niiden mahdollinen tavoittavuus oli yhteensä yli 1,6 miljoonaa. Myös #itämeri trendasi. (Lähde) Instagramissa jaettiin lähes tuhat kuvaa ja tarinaa Itämerestä. John Nurmisen Säätiön kanavien kautta tavoitettiin lähes 1,3 miljoonaa sosiaalisen median käyttäjää kampanja-aikana huhti-elokuussa Itämeripäivä-aiheisilla sisällöillä.
Lisäksi Itämeripäivä sai kumppaneilta lahjoitettua näkyvyyttä kauppakeskuksissa ympäri Suomen. Kauppakeskusäänimainonnan tuottaja Mall Voice lahjoitti Itämeripäivälle ääniosaamista ja mainostilaa 71 kauppakeskuksessa. Itämeripäivästä kertovia mainoksia kuultiin suomeksi ja ruotsiksi 12.–26.8. Mainokset tavoittivat yhteensä lähes kaksi miljoonaa yksittäistä kuulijaa.
Itämeripäivä näkyi myös Spondan kauppakeskuksien mediapinnoilla elokuun lopussa ja tapahtumapäivänä 26.8. Mukana olivat Helsingistä Citycenter ja Forum, Tampereelta Ratina sekä Ylöjärveltä Kauppakeskus Elo.
Valmistautuminen kohti vuotta 2022 alkaa
Ensi vuonna Itämeripäivää juhlitaan jälleen elokuun viimeisenä torstaina 25.8.2022. Vuoden 2022 tapahtumien ja tekojen ilmoittamismahdollisuus avautuu Itämeripäivän verkkosivuilla myöhemmin. Mikään ei kuitenkaan estä merkkaamasta päivää ylös ja ideoimasta ensi vuoden toteutuksia jo nyt!
Itämeripäivän juhliminen ei olisi mahdollista ilman sen laajaa ja aktiivista kumppanijoukkoa. Kiitoksen päivän onnistumisesta ansaitsee siis jokainen siihen tavalla ja toisella osallistunut.
Lisätietoja:
Elina Lehtinen
Viestintäjohtaja
John Nurmisen Säätiö
puh. +358 (0)40 834 0465
elina.lehtinen (at) jnfoundation.fi
Oona Piiroinen
Viestinnän asiantuntija
John Nurmisen Säätiö
puh. +358 (0)50 434 4879
oona.piiroinen (at) jnfoundation.fi
Kirsi Kurki-Miettinen
Viestinnän asiantuntija
John Nurmisen Säätiö
puh. +358 (0)50 463 9305
kirsi.kurki-miettinen (at) jnfoundation.fi
www.itämeripäivä.fi www.östersjödagen.fi www.balticseaday.fi
#itämeripäivä #östersjödagen #balticseaday
Kaikki Itämeripäivän kumppanit
Kaikki Itämeripäivän tapahtumat Suomessa
Kaikki Itämeripäivän teot Suomessa
Itämeripäivä
John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2022 Itämeripäivää vietetään 25.8. www.itämeripäivä.fi
John Nurmisen Säätiö – Itämeren suojelua ja kulttuuritekoja
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedonvälittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus.www.johnnurmisensaatio.fi