© John Nurmisen Säätiö
© John Nurmisen Säätiö

Ajankohtaista

Itämeripäivää vietetään ympäri Itämerta Venäjällä, Virossa, Ruotsissa ja Latviassa

Meren juhlaa vietetään ympäri Itämerta torstaina 27.8.2020. Hienoja Itämeripäivän tapahtumia järjestetään niin Venäjällä, Latviassa, Virossa kuin Ruotsissa. Olemme koostaneet tähän uutiseen poimintoja eri maiden tapahtumatarjonnasta.

Purjehdusta, taidenäyttelyitä ja ruokafestivaali Venäjän rannikkokaupungeissa

Majakkamuseossa, joka sijaitsee historiallisen ja kulttuurikompleksin ”Fort Konstantin” Kronhstadtin kaupungissa, järjestetään Itämeren majakoihin liittyvä näyttely ja ”Itämeri kankaalla ja linssissä” -taidenäyttely Itämeripäivän kunniaksi. Lisäksi kaupungin historiamuseo tuo esiin 90-luvun Kronhstadtia englantilaisen valokuvaajan Roger Clarkin linssin kautta ja esittelee moderneja taideteoksia Itämeren rannalta kerätyistä roskista.

Meriroskista tehty taidenäyttely Kronhstadtissa, Venäjällä.

Oranienbaumin merifestivaalien yhteydessä järjestettävä regatta ”Orange Race 2020” on tänä vuonna omistettu Itämeripäivälle ja festivaalin aikana pulahdetaan Itämeripäivän kunniaksi. Lomonosovissa järjestetään Itämeren alueen Gastronominen festivaali, johon osallistuu ravintoloita, kahviloita, baareja, ateriapalveluyrityksiä ja ruokatuottajia Itämeren rannikkokaupungeista.

Kaliningradissa Yacht Club ”Ost-West” yhdessä Kaliningradin alueellisen vammaisjärjestön ”Kovcheg” kanssa järjestävät Itämeripäivänä juhlatilaisuuden ja purjehdusvenematkan pyörätuoleissa liikkuville vammaisille. Tapahtumassa järjestetään myös kilpailuja, yhteinen kalakeiton keittäminen ja iso piknik.

Lisäksi Yacht Radio, purjehtijoille ja meren ystäville suunnattu radiokanava, kertoo kuulijoille Itämeren päivän tapahtumista niin Venäjällä kuin Latviassa.

Yacht Club ”Ost-West” on laatinut matkamuistoja Itämeripäivän ilmeellä.

Tukholmassa tutustutaan Itämeren eliöstöön ja lähetetään videotervehdyksiä

Naapurimaamme Ruotsi osallistuu Itämeripäivään ympäristöministeri Isabella Lövinin ja Tukholman pormestari Anna König Jelmyrin tervehdyksellä. Videotervehdykset nähdään Itämeripäivän aamunavauksessa. Tukholman Baltic Sea Science Centerissä ihmetellään Itämeren eliöitä avoimilla kierroksilla ja tutustutaan veden kiertokulkuun Stockholm Vatten och Avfall -jätevesipuhdistamon opastamana. Lisäksi Suomen Tukholma-instituutti on haastanut ruotsalaiset seuraajansa ja yhteistyökumppaninsa Itämeri-tekoihin ja aikoo pulahtaa Itämeripäivän kunniaksi.

Virossa Itämeripäivää vietetään monipuolisella ohjelmalla

Vuonna 2019 John Nurmisen Säätiön lanseeraamaa Itämeripäivää vietetään 27. elokuuta ensimmäistä kertaa myös Virossa. Tapahtumasta vastaa Suomen Viron-instituutti yhdessä Suomen suurlähetystön kanssa. Päivän aikana järjestetään monipuolista ohjelmaa, joka tarkastelee Itämerta sen ympäristön, kulttuurin sekä historian näkökulmista. Lisäksi Tallinnan pormestari Mihhail Kõlvart lähettää videoterveisensä Itämeripäivän aamunavauksessa.

Tallinnan satamassa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa paneudutaan Itämeren hyväksi tehtyihin toimiin sekä kysytään, mitä yksittäinen ihminen tai yrittäjä voi Itämeren hyväksi tehdä.

Päivän aikana pääsee tutustumaan Tallinnan satamassa Seabin-meriroskikseen, jonka suomalaisyritys Wärtsilä on lainannut Tallinnan kaupungille kesän ajaksi. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin kaupunki sekä Suomen suurlähetystö.

Wärtsilä lainaa SEABIN-meriroskistaan Tallinnaan.

Tallinnan kaupunki järjestää mm. ohjattuja pyörä- ja kävelyretkiä Tallinnan rantamaisemissa sekä Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa. Lisäksi luvassa on Pikakarin rannan siivoustalkoot, jonka järjestelyistä vastaa People for the Sea -yhdistys yhdessä opiskelijajärjestön kanssa.

Virossa järjestetään myös paljon ohjelmaa lapsille Itämeripäivänä. Tallinnan merimuseon Lentosatamassa sekä Suomen Viron-instituutin Tarton toimipisteessä pääsee heti aamusta tiedepainotteisen toimintaan mukaan. Tartossa yliopiston tiedemies tekee yhdessä lasten kanssa vesiteemaisia tiedekokeita sekä tutustutaan Itämeriaiheisiin kirjoihin. Tallinnassa mustatäplätokko Ülo johdattaa lapset Itämeren pariin. Tunnettu virolaisnäyttelijä Jan Uuspõld lukee Tove Janssonin Muumipappa ja meri -kirjaa, jota voi katsoa ja kuunnella kahden päivän ajan Viron yleisradion (ERR) lastenportaalissa: Laasteekraan sekä Jupiter-palvelussa. Lisäksi Hea Laps -lastenlehti järjestää Itämeriaiheisen valokuvakilpailun lapsille.

Myös tallinnalaisravintoloita on mukana päivän ohjelmassa. Muun muassa Tallinnan vanhan kaupungin ravintola Leib Resto tarjoaa paikallista ahventa ja Viron luonnon säätiö järjestää reseptikilpailun. Viron yleisradio (ERR) julkaisee Yle Luonnon kanssa yhteistyössä valmistuneen vironkielisen reseptikoneen.

Lue lisää Viron Itämeripäivän tapahtumista suomeksi ja viroksi osoitteessa www.laanemerepaev.ee.